fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Povećati transparentnost biračkog spiska

CDT: Povećati transparentnost biračkog spiska

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da formira radni tim koji će biti zadužen za kontrolu biračkog spiska i pružanje informacija javnosti o svim detaljima i pitanjima o njemu.

To je osma od 35 preporuka koju je CDT pripremio za predstojeću izbornu reformu.

“Postojanje ograničenja za transparentno praćenje biračkog spiska i izvornih registara iz kojih se on sastoji zahtijeva formiranje inkluzivnog radnog tijela u okviru MUP-a koje je zaduženo za kontrolu spiska i pružanje informacija javnosti o svim detaljima i pitanjima o njemu”, rekli su iz CDT-a.

Oni su naveli da prethodna dobra praksa formiranja posebnih timova za izbore 2016. i 2020. godine može biti putokaz za povećanje transparentnosti.

Iz CDT-a su kazali da se primjer netransparentnosti MUP na tom polju može naći u praksama za predsjedničke i parlamentarne izbore 2023. godine.

Kako su naveli, osnivanje, funkcionisanje i nadležnosti takvih timova trebalo bi regulisati zakonom.

“Jer bi se na taj način uveo kao redovan novi nivo kontrole biračkog spiska koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama, koje imaju zakonsko pravo, da prate birački spisak i imaju uvid u sve relevantne informacije uključujući i izvorne register”, dodaje se u saopštenju CDT-a.

Prema njihovim riječima, taj tim trebalo bi da bude sastavljen od predstavnika MUP-a, političkih subjekata koji učestvuju na izborima, i nevladinih akreditovanih za praćenje izbornog procesa.

Taj tim bi, kako se dodaje, bio uključen u poslove analize izvornih registara koji čine birački spisak, kontrole biračkog spiska AFIS-om, „narezivanja“ biračkog spiska na stanice za elektronsku identifikaciju birača i druge aktivnosti vezane za povećanje tačnosti i ažurnosti biračkog spiska.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije