fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Odlaganjem popisa ponižena država i njene institucije

Abazović: Odlaganjem popisa ponižena država i njene institucije

Podgorica, (MINA) – Odlaganjem popisa stanovništva je, u nedostatku političkog integriteta i spremnosti da se stane iza odluka sopstvene Vlade i ministara, ponižena država i njene institucije, ocijenio je bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Abazović je u objavi na Fejsbuku /Facebook/ rekao da nikoga ko malo više prati prilike u Crnoj Gori nije mogla da iznenadi vijest o ponovnom odlaganju popisa, jer je, kako je naveo, to bilo obećanje dato sponzorima koji su odobrili pravljenje nove većine.

„Iznenađenje je samo činjenica da je Spajić za manje od mjesec dokazao da on nije suštinski premijer ove države i da se konci vuku daleko od zgrade Vlade Crne Gore“, rekao je Abazović.

On je kazao da se znalo da se za mjesec ne može promjeniti ništa osim stvaranje lažne medijske slike o navodnom dogovoru sa opzicijom koji je trebalo da posluži za disciplinovanje bivšeg Demokratskog fronta (DF).

“To mu je prošlo, jer je DF-u (čast pojedincima) kao i svakoj partiji nove većine više stalo do vlasti, nego do nekih političkih principa“, kazao je Abazović.

On je podsjetio da je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić prije mjesec rekao da popis počinje 30. novembra i da dalja odlaganja nijesu prihvatljiva.

„Ali nije problem što je Spajić izigrao DF, jer su oni i prvi put pokazali da im je svejedno kada će biti popis, veći je problem to što ponižava MONSTAT kao instituciju“, dodao je Abazović.

On je naveo da je MONSTAT već godinu ima pripreme, i da su saopštili da su i ranije spremni da izvrše zadatak.

„Pa im je novi premijer prvog radnog dana rekao – da su u zabludi. Istu stvar je uradio i u srijedu“, rekao je Abazović.

On je rekao da je Spajić prvo potvrdio da je sve spremno i da popis kreće po planu, da je ispunio sve zahtjeve opozicije, „da bi sat nakon reakcije Demokratske partije socijalista (DPS) promijenio ploču“.

„Time je samo dokazao ono na šta sam ranije upozoravao. Da on ne upravlja sistemom, nego da je politički objekat koji je instaliran na čelu 44. Vlade“, rekao je Abazović.

On je kazao da je u nedostatku političkog integriteta i spremnosti da se stane iza odluka sopstvene Vlade i ministara, ponižena država i njene institucije.

„Jer kako objasniti da će za tri dana sve da bude ok, a isto je bilo po njihovom navodima sve spremno i juče“, rekao je Abazović.

On je rekao da podržava i navija da svi učestvuju u popisu, „ali onda ne treba pominjati softvere i popisivače“.

„Trebalo je jasno i glasno reći – popisa neće biti sve dok svaki relevantan politički subjekat na to ne pristane“, dodao je Abazović.

To, kako je naveo, nije urađeno jer je jasno da bi to otvorilo pandorinu kutiju da popis nikada ne bude održan.

„Zato se krenulo drugim putem. Spajić je izabrao taktiku koja mu je tražena od sponzora – a to je da sluša samo i isključivo DPS, a ostali su njihova briga“, kazao je Abazović.

On je rekao da tako DPS dobio bitku da popis bude odložen prvi put prije mjesec dana, proglasivši veliku pobjedu opozicije samo par dana nakon izglašavanja nove vlade.

„U srijedu je to ponovio. Stavio je do znanja da oni odlučuju umjesto Spajića i da je Spajiću važnije što misli DPS negoli njegovi partneri u Vladi“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, nije nemoguće da u subotu DPS ne zatraži ponovno odlaganje.

„A i ukoliko prihvati popis, prihvatiće ga sa namjerom da njegovi rezultati nikada ne ugledaju svjetlost dana. Već da se u dogovorenoj igri za par mjeseci zamijene uloge“, rekao je Abazović.

On je kazao da građani moraju znati „da Spajića u svemu ovome ne zanima ni država ni popis“.

„Njega zanima novac. I ovo je dio dogovora oko enormnog zaduženja države od kojeg će uzeti procenat za sebe, kao i par projekata koji bi trebalo da se razviju u narednom periodu, čije će benefite dijeliti aktuelni premijer sa nekoliko spoljnih savjetnika i par zvjezdi sa skaja“, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječim, Spajiću popis treba da posluži kao paravan oko čega će se graditi navodni društveni konsenzus i ventil za oslobađanje energije koja se mora rasuti prije priče o budžetu.

„Istina je samo da on u politku nije ušao da bi bilo kome “mjerio krvna zrnca”, već da odradi zadatak i ode“, rekao je Abazović.

On je kazao da se „i kod sponzora javila određena sumnja može li ovom taktikom sve dovesti do kraja“.

„Kako god bilo, trenutno nema razloga za paniku. Crna Gora se morala suočiti sa ovim“, rekao je Abazović.

On je poručio da što se prije desi totalno demaskiranje, to će prije zemlja krenuti naprijed.

„Sada građani vide ko je ko, ko se bori za principe, ko za fotelje, ko ćuti, a ko brani nacionalne interese. Takođe, jasno je ko priča istinu, a ko vara, kao i ko zna donositi odluke, a ko se dnevno guši u sopstvenoj neodlučnosti“, rekao je Abazović.

On je naveo da danas slijedi mala panika, „busanje u prsa kako oni neće dozvoliti dalja poniženja od DPS-a“.

„A sve će se završiti novim sastancima o podjeli dubine. Eto da se i to razotkrije. Ipak, svako ima svoje planove, ali i Bog ima svoje. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Uzmite kokice, biće zanimljivo“, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usvojen budžet Opštine Andrijevica

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) - Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu...