fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuje se izrazito loša ljetnja sezona na Žabljaku

Očekuje se izrazito loša ljetnja sezona na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Ljetnja turistička sezona na Žabljaku biće izrazito loša, jer su zbog pandemije koronavirusa otkazane sve rezervacije do 1. jula, a novih za ostale mjesece nema, saopštio je predsjednik Turističkog udruženja tog grada, Živko Taušanović.

„Usljed pandemije koronavirusa sve rezervacije koje smo imali su otkazane do 1. jula, a novih rezervacija za ostale mjesece nema, osim onih koje su bile do početka pandemije. Tako da će ljetnja turistička sezona biti izrazito loša”, rekao je Taušanović agenciji Mina-business.

On tvrdi da će crnogorski turistički poslenici pretrpljeti ogromne gubitke, jer je većina njih i kreditno zadužena, a prošlogodišnji profit je uložen u renoviranje, adaptaciju i proširenje kapaciteta.

“Veoma negativan trend će se odraziti i na ostale privredne grane koje su povezane sa turističkom privredom, što znači da će preko 90 odsto privrede Crne Gore negativno poslovati”, kazao je Taušanović.

On je na pitanje kolike gubitke mogu očekivati hotelijeri, ugostitelji i izdavaoci privatnog smještaja na Žabljaku, odgovorio da poslije neuspješne, odnosno propale zimske turističke sezone, dolazi još gora predsezona i veoma neizvjesna ljetnja turistička sezona.

“O gubicima je rano govoriti, jer smo gubitke zimske sezone uvijek nadoknađivali prihodom iz ljetnje. Kada se završi ljetnja turistička sezona i kada sumiramo rezultate, tada možemo govoriti o gubicima”, naveo je Taušanović.

On je saopštio i da država mora napraviti kvalitetan paket pomoći turističkoj privredi Žabljaka.

“Mi do sad nikada nijesmo imali nijedan vid pomoći, poslije niza neuspješnih zimskih turističkih sezona, ali sada je druga situacija i nadamo se da nas neće zaboraviti ovog puta. Koje mjere pomoći će država obezbijedi samo je stvar njihovog partnerskog odnosa prema nama, a nadam se da će i nas uključiti u dijalog oko pomoći, što bi bilo fer”, zaključio je Taušanović.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...