fbpx
NaslovnicaMina SportFudbalPeković: Fudbal ponovo pokreće svijet

Peković: Fudbal ponovo pokreće svijet

Podgorica, (MINA) – Fudbalske reprezentacije Francuske, Njemačke, Engleske, Španije i Belgije, najozbiljni su kandidati za osvajanje trofeja na predstojećem Evropskom prvenstvu, smatra fudbalski menadžer Dejan Peković.

Šampionat će od 11. juna do 11. jula okupiti 24 reprezentacije, podijeljene u šest grupa.

Prvi put kontinentalno prvenstvo biće odigrano u 11 država.

Nekadašnji fudbaler Budućnosti i Partizana, kazao je da Francuska kao svjetski prvak ima sjajnu generaciju mladih igrača koja nadolazi sa Kilijanom Mbapeom na čelu, Ngolom Kanteom u sredini i defanzivcima Dajom Upamekanom i Rafaelom Varanom.

Prema njegovim riječima, Italija, Holandija, Portugal, Htrvatska i Poljska imaju kvalitet da naprave probleme svima.

“Na sami tok Evropskog prvenstva (EP) uticaće ishod u grupi smrti gdje su Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska. Biće izuzetno važno za dalji kostur prvenstva ishod rezultata u toj grupi i ko će osvojiti tako tešku grupu”, rekao je Peković agenciji MINA.

Stručni konsultant u emisiji Fudbal fest očekuje kvalitetan šampionat i sjajne utakmice.

“Prisustvovaćemo raznim stilovima igre, taktičkom nadmetanju selektora, različitim formacijama, pojedinačnim zadacima i usmjeravanjimaa na slabije tačke protivnika i uz povratak publike fantastičnoj atmosferi”, rekao je Peković.

Privatna arhiva

On smatra da će Italija i Holandija poslije neučešća na Svjetskom prvenstvu u Rusiji imati dodatni pritisak i naboj da se što kvalitetnije predstave na EP i vrate se u sam vrh evropskog i svjetskog fudbala.

“Sve zajedno čeka nas sjajno EP koje će poslije pandmeije koronjavirusa još jednom pokazati kolika je važnost sporta, u ovom slučaju fudbala, za kompletnu ljudsku rasu i za njeno mentalno i fizičko zdavlje i još jednom pokrenuti planetu zemlju ka nekim ljepšim danima”, rekao je Peković.

On je istakao da fudbalska javnost gledati EP i van granica Evrope u Azerbejdžanu i Bakuu i time poslati poruku da fudbal želi da granice pomjera i predstavi se svima na najbolji mogući način.

“Fudbal će još jednom pokazati da je globalni fenomen, koji nema granica i koji pruža nevjerovatne mogućnosti svim mladim ljudima na svijetu bez obzira na pol, rasu, boju kože, ili bilo koje drugo opredjeljenje. Fudbal je magija trenutka koji vječno traje”, rekao je Peković.

Prema njegovim riječima, nakon odgađanja šampionata prisutna je ogromna želja kod svih igrača i stručnih štabova da svoje države predstave u najboljem mogućem svjetlu.

Govoreći o predstojećem šampionatu, Peković je kazao da su svi treneri i selektori svjesni da samo kvalitetna grupa igrača vodi do samog vrha.

“Kvalitet pojedinca jeste bitan, ali ne i presudan. To se najbolje vidi u Ligi šampiona, ko je osvajao trofej u posljednje tri sezone. Liverpul, Bajern i Čelzi nijesu imali u svojim redovima Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Neimara i Kilijana Mbapea”, rekao je Peković.

On je naglasio da je kvalitetna grupa, uz ogroman rad, pokazala snagu i da iz te grupe uvjek neko iskoči.

“I svi zajedno, sve države koje su, kao i mi, van EP treba detaljinije i još prisutnije da prate sve događaje da bi u nekoj bližoj i daljoj budućnosti se približili tim zahtjevima koji moderni fudbal traži i donosi”, zaključio je Peković.

Najčitanije

Premiunuo Milutin Maraš

Podgorica, (MINA) - Legenda crnogorskog stonog tenisa, Milutin Maraš, preminuo je u 86. godini,...