Naslovnica Mina Sport Košarka Pavićević: Neprijatno iznenađeni odlukom Borda Eurokupa

Pavićević: Neprijatno iznenađeni odlukom Borda Eurokupa

Podgorica, (MINA) – Košarkaški klub Mornar neprijatno je iznenađen odlukom Borda Eurokupa i nesportskim potezom rukovodstva ABA lige, kazao je predsjednik barskog tima Đorđije Pavićević.

Bord Eurokupa odlučio je da iz ABA lige u Eurokupu naredne sezone učestvuju Budućnost Voli, Partizan i Cedevita Olimpija.

Pavićević je naglasio da je za takvu odluku trebalo imati “debeo obraz”.

“Neprijatno smo iznenađeni odlukom da Mornar neće biti učesnik Eurokupa u sezoni 2020/2021, već Cedevita Olimpija, nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mjesto gdje je registrovan”, kazao je Pavićević.

On je istakao da je nesportski potez rukovodstva ABA lige, odnosno proslijeđeni nefer spisak Evrokupu sa učesnicima tog takmičenja iz ABA lige uputio Mornar na sporedni kolosjek, na vajld kartu.

“Odluka Evrokupa da ne budemo učesnici drugog po značaju evropskog takmičenja samo će nas podstaći da u sljedećoj godini budemo još jači i da pokažemo i rukovodstvu i ekipama ABA lige da se samo na sportski način može doći do sportskih visina, sa kojih se, onda, svakome može pogledati u oči”, stoiji u saopštenju Pavićevića.

On smatra da je logično bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup.

“Da je bilo sluha kod učesnika i rukovodstva ABA lige, posljednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa. U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman određuje međusobni skor”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da je Mornar dva puta ove sezone dobio Cedevita Olimpiju.

“Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsjednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vrijeme i kako treba, svi bi nas cijenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Eurokupa”, rekao je Pavićević.

On je najavio da će Mornar, pored razmatranja svrsishodnosti daljeg učešća u ABA ligi, spremiti advokatski tim koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Evroligu.

“Tražićemo povraćaj svih uloženih sredstava u takmičerskoj sezoni 2019/20. A ta sredstva nisu mala. Pa neka se ustanovi ko je kriv za ovo što se desilo”, rekao je Pavićević.

On je kazao da u Mornaru nemaju primjedbi na učešće Partizana i Budućnosti Voli u Eurokupu, navodeći da su ta dva kluba to izborili pošteno, na košarkaškom terenu, izborili.

“Postavlja se pitanje: koga štiti ABA liga? Da li onu ekipu koja je poslije pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu?”, piše u saopštenju Pavićevića.

On je naglasio da će ga to, kao potpredsjednika ABA lige, motivisati i podstaći da u svom predsjedničkom mandatu učini sve da pravilnikom budu regulisane takve i slične situacije kako nijedna ekipa više ne bi mogla da bude oštećena i uskraćena.

“I na kraju, svi neka budu sigurni, a posebno naši vjerni navijači, da nećemo dozvoliti da grad košarke, Bar, ugase bezlični ljudi koji su zarad ličnih interesa spremni da sport i sve njegove aktere sa terena, potisnu u drugi plan”, piše u saopštenju Pavićevića.

Najčitanije