fbpx
NaslovnicaMina SportKSCG: Medalje potvrda svijetle budućnosti crnogorskog karatea

KSCG: Medalje potvrda svijetle budućnosti crnogorskog karatea

Podgorica, (MINA) – Medalje i rezultati na Svjetsklom prvenstvu kadete, juniore i mlađe seniore u Čileu, daju nadu da karate ima svoju budućnost u Crnoj Gori, saopšteno je iz Karate saveza.

Crnogorski karatisti nastup u Čileu završili sus a dvije medalje – zlatnom Bojana Boškovića i bronzanom Nemanje Mikulića.

Bošković je kazao da mu je drago što je potvrdio kvalitet i drugi put uzastopno postao šampion svijeta.

“Bilo je teško, za zlatnu medalju trebalo mi je šest pobjeda. Svaki meč bio je težak, u nekim su nijanse odlučivale. Najteži mi je bio za ulazak u finale, gdje sam gubio 2:0 i u posljendjih 12 sekundi napravio preokret za pobjedu. Hvala mom treneru Žarku Rakoviću, selektoru Slobodanu Vlahoviuću, Karate savezu i predsjedniku Ivanu Krstajiću, Miniustarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu”, kazao je Bošković.

To je Boškoviću drugo zlatno odličje na šampionatima svijeta, nakon što je prije dvije godine u Španiji bio najbolji u kadetskoj konkurenciji.

Ima i juniorsko srebro sa prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u Sočiju.

Mikulić je kazao da je u Santijagu ostvario najveći uspjeh u karijeri.

“Za mene je to veliki uspjeh. Bilo je teško, do medalje došao sam u izuzetnoj konkurenciji i na svom prvom šampionatu svijeta. Siguran sam da je ovo tek početak, neću stati i vjerujem da će biti još medalja. Hvala selektorima Žarku Rakoviću i Slavki Maksimović, na podršci i pomoći tokom takmičenja”, rekao je Mikulić.

Selektor u borbama, Žarko Raković kazao je da je zadovoljan nastupom takmičara, navodeći da je više očekivao od kadeta.

“Što se tiče kadeta, osim Mikulića koji je odradio odlično, ostali nijesu bili na svom nivou. U ostalim starosnim kategorijama zadovoljan sam nastupom, imali smo dosta mečeva za medalju. Odradili smo dobro, nije lako biti 13. Na Svjetskom prvenstvu u konkurenciji 96 država i 1.500 takmičara. To je uspjeh. Za nekoliko mjeseci imaćemo popravni na EP. Sigurno na tom prvenstvu možemo uzeti više od dvije medalje”, rekao je Raković.

On je kazao da je sljedeća godina puna izazova, navodeći da crnogorske karatiste čeka seniorski šampionat Evrope i nastavak borbe za olimpoijsku vizu.

“Naša velika šansa da izborimo plamsan na Olimpijske igre biće završni turnir u maju u Parizu, sa kojeg samo pobjednici idu na Olimpijske igre. To nam je šansa velika. Pravo nastupa od naših takmičara za sada imaju Nenad Dulovioć, Mario Hodžić i Marina Raković”, rekao je Raković.

Predsjednik Karate saveza Ivan Krstajić kazao je da je rezultat iz Čilea kruna izuzetno uspješne godine crnogorskog karatea.

On je istakao da ostaje žal što bilans medalja u Čileu nije još bolji, navodeći da su još dva takmičara imali mečeve za medalju.

“Osim medalja Boškovića i Mikulića, imali smo i dva meča za finale Nenada Dulovića i Ilije Radonjića, koji su završili kao peti. Treba izdvojiti i
sedmo mjesto Vasilise Bujić, koja je imala priliku da se domogne medalje”, kazao je Krstajić.

On je istakao da su crnogorski karatisti, računajući samo evropska i svjetska takmičenja, u ovoj godini osvojili sedam velikih medalja.

“Imali smo dvije medalje Nenada Dulovića i Milene Jovanović sa Evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore u Alborgu, seniorska odličja Marija Hodžića i Nikole Malovbića sa Evropskog prvenstva u Gvadalahari, Hodžićevo srebro sa Evropskih igara u Minsku i sada medalje iz Čilea. Neću pominjati, iako izuzetno značajne, medalje za turnira Serije A i Premijer lige, sa Balkanskih prvenstava. To je potvrda ozbiljnog rada stručnih tijela, trenera i selektora. Rezultat kojim karate zavređuje ozbiljnu pažnju u Crnopj Gori”, kazao je Krstajić.

On je istakao da negativni tonovi i komentari za karate poslenike predstavljaju samo motiv više za još jači rad.

“Svim nabrojanim medaljama potvrđen je rad saveza, struke u klubovima i reprezentaciji”, kazao je Krstajić.

On se zahvalio COK na podršci, navodeći da su zahvaljujći toj asocijaciji ućestvovali na Premijer ligama.

Predsjednik COK, Dušan Simonović čestitao je osvajačima medalja na uspjehu, navodeći da je u Čileu ostvaren fantastičan rezultat.

“Bošković je naš stipendista, a reztultatom je potvrdio to naše opredjeljenje da mladi sportisti, koji imaju šta da kažu, treba da budu na pravi način vrednovani. Vjerujem da će sa nastaviti sa dobrim rezultatima. Mikulić je ostvario dobar rezultat, potvrdio talenat siguran sam da će biti još bolji. Čestitam Karate savezu na njihovom umješnosti, hrabrosti, snazi da na tako velikim takmičenju ostvare takve rezultate. Čestitke stručnom radu u klubovima, reprezentaciji. Karatisti su ostvarili fantastiučan rezultat, pratili smo ih ove godine na dobar način, nastavićemno i sljedeće”, kazao je Simonović.

On očekuje da će karatisti imati svog predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju.

“Marina Raković i Mario Hodžić su naši stipendisti. Mi vjerujemoi u njih i učinićemo sve da, zajedno sa Karate savezom, stvorimo uslove da izbore plasman na Igre u Tokiju”, kazao ej Simonović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...