fbpx
NaslovnicaMina SportKalezić novi šampion

Kalezić novi šampion

Podgorica, (MINA) – Član podgoričke Budućnosti, internacionalni majstor, Blažo Kalezić pobjednik je 72. prvenstva Crne Gore u šahu.

Kalezić je u posljednjem kolu remizirao sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem, što mu je bilo dovoljno da zadrži čelnu poziciju.

To je njegov treći remi, a šampionat je završio i sa šest pobjeda.

Standardni crnogorski reprezentativac osvojio je i velemajstorsku normu, a na svom 22. učešću na šampionatima Crne Gore stigao je do druge titule.

Prvu je osvojio 1999. godine.

Kalezić je u kontinuitetu bilježio dobre rezultate na prvenstvima države, ali druga titula je stigla nakon 21 godine čekanja.

“Riskantniji pristup partijama i sicilijanska umjesto uobičajne francuske odbrane, nagrađeni su pobjedama protiv Šukovića i Popadića, a nakon pobjede protiv višestrukog prvaka velemajstora Đukića, počeo sam da vjerujem u titulu, koju sam, čini mi se, na kraju zasluženo osvojio”, rekao je Kalezić.

Blagojević je završio kao drugoplasirani, sa bodom zaostatka nad Blagojevićem.

Foto: ŠSCG

U ostalim partijama koje su odlučivala poredak, velemajstor Nebojša Nikčević i internacionalni majstor Luka Drašković brzo su remizirali i čekali rasplet, dok je Jovan Milović u holandskoj odbrani lako savladao Nenada Karišika.

Prvak svijeta za slabovide i slijepe, internacionalni majstor Predrag Nikač, savladao je crnim figurama iskusnog Vlastimira Bujišića.

Velemajstor i prošlogodišnji prvak, velemajstor Nikola Đukić nije mogao više od remija protiv internacionalnog majstora Bogdana Podlesnika.

Dodatni kriterijumi su odredili plasman igrača sa 6 poena, pa je treće mjesto pripalo Luki Draškoviću, četvrto Miloviću, peto Đukiću, šesto Nikaču i sedmo Nikčeviću.

Redovne nagrade su osvojili su osmi Tomić, deveti Podlesnik i deseti, mladi Savo Vujović sa Cetinja, sa po 5,5 osvojenih poena.

Remi u partiji sa FIDE majstorom Draganom Popadićem bio je dovoljan Nikolini Koljević, da svojim petim poenom zavrijedi nagradu za najbolje plasiranu damu na turniru.

Nagrada za igrača ispod 2200 poena je pripala Nenadu Karišiku, a za igrača ispod 2000 rejting poena Milojku Kandiću, najbolji omladinac je Peko Đurović.

Prvenstvo je odigran na galeriji Diplomatske kule Kapital plaze u Podgorici, u organizaciji ŠK Budućnost i Šahovskog saveza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih.

Za nagradni fond od 4200 eura i koji je bio podijeljen na deset redovnih i četiri specijalne nagrada, nadmetalo se 37 učesnika.

Takmičenje je zatvorio počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i član Upravnog odbora ŠSCG Veselin Drašković.

Sudijski posao obavio je Mladen Popović.

Najčitanije