fbpx
NaslovnicaMina SportBjelici prestižna nagrada FIEP Evrope

Bjelici prestižna nagrada FIEP Evrope

Podgorica, (MINA) – Profesor nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica dobitnik je prestižnog nagrade FIEP Europe Thulin Award od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja – FIEP EUROPE, saopšteno je iz Crnogorske sportske akademije.

Potpredsjednik te institucije Branislav Antala najavio je da će Bjelica nagradu dobiti na FIEP kongresu u Finskoj, u gradu Vierumaki naredne godine.

Saopšteno je da je FIEP Europe Thulin Award nagrada koja je ustanovljena 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na nivou Evrope.

Dosadašnji dobitnici tog najvišeg priznanja su 19 naučnika iz jedanaest država: Rumunije, Španije, Švsajcarske, Litvanije,Srbije, Hvatske, Crne Gore, Slovačke, Rusije, Češke i Luksemburga.

Najviše laureata je iz Španije i Rusije.

FIEP (Federation Internationale Deducation Phisique) osnovan je 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima. Vodeća je evropska institucijate vrste.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije