fbpx
NaslovnicaMina SportBarbosa najbolji mladi naučnik, Rosi nagrada za najbolju ženu u nauci

Barbosa najbolji mladi naučnik, Rosi nagrada za najbolju ženu u nauci

Podgorica, (MINA) – Profesorica na Univerzitetu u Portu, Ana Barbosa najbolji mladi naučnik, dok je Marlena Rosa sa Univerziteta u Leiriji najbolja  žena u nauci, odlučio je žiri 17. međunarodne naučna konferencije Crnogorske sportske akademije (CSA).

Nagrade su dodijeljene za radove koji su bili vezani za temu javnog zdravlja.

Predsjedavajući konferencije, Duško Bjelica kazao je da je dodjelom nagrada uspješno završena trodnevna konferencija koja je umjesto, u Cavtatu, održana putem Zoom aplikacije, uz učešće oko 200 naučnika iz 46 država.

Prema, njegovim riječima, sve je više mladih naučnika koji aktivno i samostalno učestvuju u naučnom programu konferencije.

“Mada je brojčano učestvovalo mnogo manje žena u odnosu na muškarce, dodijeljene nagrade pokazuju da se trend polako mijenja, kada je riječ o doprinosu žena nauci, budući da organizatori stavljaju značajan akcenat na rodnu ravnopravnost, kao i da nagrada za najbolju ženu u nauci mijenja dosadašnju praksu”, kazao je Bjelica.

On je podsjetio da je CSA organizovala konferenciju u saradnji sa nikšićkim Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih, ali i novih pokrovitelja.

Foto: UCG

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Stevo Popović kazao je da su obje nagrađene studije vezane za javno zdravlje.

“Predstavljena studija najbolje mlade naučnice Ane Barbosa imala je za cilj da ukaže na uticaj 12 nedjelja dugog programa hodajućih fudbalskih aktivnosti na kognitivne sposobnosti pacijenata sa dijabetesom. Cilj studije najbolje žene u nauci Marlene Rose bio je da prikaže uticaj tradicionalnih igara na stanje učesnika u igrama, odnosno pacijenata sa parkinsonovom bolesti”, kazao je Popović.

Saopšteno je da je za uspješnost konferencije bila značajna podrška partnerskih univerziteta iz Francuske, Njemačke, Portugala, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova, Univerziteta Crne Gore i univerzitetskih jedinica, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Najavljeno je da će prezentovani sažeci sa onlajn konferencije biti objavljeni u Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine), koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore.

Saopšteno je da su konferenciju, među svjetskom naučnom zajednicom promovisali su i Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) koji je najavio kao događaj godine, pored sajta Internacionalne asocijacije učesnika olimpijske akademije IOAPA.

To je prvi put, u posljednjih 17 godina, da se održava onlajn, zbog posebnih okolnosti, uslovljenih globalnom pandemijom i primjenom mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19.

Popović je istakao da su uspješnoj organizaciji konferencije doprinijeli i moderatori u mnogobrojnim sesijama Selčuk Akpinar sa Univerziteta u Nevsehiru iz Turske, Predrag Božić iz Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije, kao i Bojan Mašanović i Jovan Gardašević sa Univerziteta Crne Gore.

“Vrijedno je istaći da su i predavači po pozivu odigrali značajnu ulogu u opštem utisku kada je kvalitet konferencije u pitanju Gregor Starc, Goran Gabrilo, Hugo Sarmento i Adilson Markis, Selcuk Akpinar i Mutlu Turkmen”, kazao je Popović, koji je predsjedavao naučnim dijelom CSA.
(kraj) eml

Najčitanije