fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSPokretanje novog projekta AI4Healthcare

Pokretanje novog projekta AI4Healthcare

AI4Healthcare – podsticanje medicinske izvrsnosti kroz vještačku inteligenciju je
projekat koji realizuje Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju – MAIA, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Elektrotehničkim fakultetom, Crnogorskim komitetom za
međunarodnu saradnju studenata medicine – MoMSIC i NVO Futura.

Projekat će zvanično biti lansiran u ponedeljak 30.10.2023.

Projekat je podržan od strane Fonda za Inovacije Crne Gore, u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblasti pametne specijalizacije Crne Gore.

Projekat se sastoji iz dva segmenta: intenzivne obuke i završne konferencije. Obuka je namijenjena doktorima medicine, inženjerima kao i studentima zainteresovanim za spoj vještačke inteligencije (VI) i medicine. U toku intenzivna četiri dana, učesnici će se imati priliku da čuju brojna predavanja na različite teme kao što su: primjena VI za generisanje i sintezu novih ljekova, analizu radioloških snimaka, planiranje terapija i analizu velikih baza podataka, itd. Pored toga biće pokrivene osnove vještačke inteligencije kao što su obrada prirodnog jezika i veliki jezički modeli, nauka o podacima i kompjuterska vizija. Predavači su crnogorski inženjeri mašinskog učenja i naučnici, sa višegodišnjim iskustvom u pomenutim oblastima u zemlji i inostranstvu, kao i studenti magistarskih i doktorskih studija.

Obuka je prva ovog tipa u Crnoj Gori. Njen cilj je da stimuliše interdisciplinarni pristup i otvori prostor za saradnju, naučna istraživanja i inovacije između medicinskih stručnjaka i inženjera vještačke inteligencije. Ovakav pristup nauci i inovacijama, kroz edukacije o najnovijim trendovima i interdisciplinarnu saradnju nedostaje našem obrazovnom sistemu.

Očekuje se i da nakon završetka projekta proizađe niz plodnih saradnji i ideja za rješavanje konkretnih izazova u zdravstvu u Crnoj Gori.

Organizatori projekta ističu da je interesovanje iznad očekivanja. Činjenica da crnogorski profesionalci i studenti pokazuju želju da kroz neformalno obrazovanje steknu znanja o savremenim tehnologijama i njenim primjenama je vrlo ohrabrujuća.

Završna konferencija “Potencijali i primjena naprednih tehnologija i vještačke inteligencije u medicini u Crnoj Gori” će se održati 03.11.2023. sa početkom u 13:00 časova, u Multimedijalnoj sali Sportskog kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Svi zainteresovani su pozvani da se pridruže konferenciji, gdje će biti otvorena važna pitanja o potencijalu i primjeni vještačke inteligencije u zdravstvenom sistemu naše zemlje.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...