NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSeFiskalizacija u 5 koraka: kako funkcioniše aplikacija za izdavanje računa?

eFiskalizacija u 5 koraka: kako funkcioniše aplikacija za izdavanje računa?

Podgorica, (22. mart 2021. godine) – U prvom od pet tekstova o elektronskoj fiskalizaciji bilo je riječi o sertifikatu za napredni elektronski pečat ili potpis, neophodnom svakom poreskom obvezniku u Crnoj Gori koji se nalazi u sistemu PDV-a i koji je od 1. juna dužan da pređe na novi sistem fiskalizacije.

U drugom je objašnjeno zašto je za komunikaciju između privrednika i Uprave prihoda važna neometana internet konekcija.

Tema trećeg teksta su aplikacije za izdavanje računa, odnosno softveri neophodni za rad naplatnih uređaja, obradu podataka i komunikaciju sa serverima Uprave prihoda.

  • Koja je funkcija aplikacije za izdavanje računa?

Riječ je o aplikaciji koja služi za prodaju artikala i usluga koje privrednik ima u svojoj ponudi, kao i generisanje fiskalizovanih računa. Prilagođene su kako kompanijama koje se bave isključivo maloprodajom, tako i onima koje se bave veleprodajom, i uključuju mogućnost vođenja robno-materijalnog poslovanja.

U aplikaciju se učitavaju artikli, njihove cijene, PDV stope, definišu promotivni popusti, zaposleni i prodajna mjesta, i kroz nju se izdaju fiskalizovani računi.

Ona je putem interneta u konstantnoj komunikaciji sa Upravom prihoda, i omogućava da se na računu odštampa QR kod računa – novi zakon ovaj kod na računima propisuje kao obavezu – kao i JIKR broj, koji su u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji.

Treba istaći i da se kroz ovu aplikaciju unose sertifikati neophodni za elektronsko potpisivanje računa tokom procesa njihovog elektronskog slanja Upravi prihoda. Crnogorski Telekom u svojoj ponudi ima više različitih aplikacija za izdavanje računa, u zavisnosti od djelatnosti pravnog lica i njegovih specificnih potreba.

  • Koliko ova aplikacija košta?

Licence za aplikaciju za izdavanje računa se plaćaju mjesečno pri čemu na jednom uređaju pod jednom licencom može da radi više zaposlenih odnosno prodavaca, a Crnogorski Telekom je sa u saradnji sa partnerima VG eFiskal i Data Lab.MN, koji imaju bogato iskustvo u pružanju podrške klijentima u održavanju fiskalnih kasa i softvera, pripremio povoljne opcije za sve privredne subjekte, u skladu sa njihovim potrebama.

Aplikacije koje Telekom nudi korisnicima – AdeoPOS i Pantheon – su na Android platformi ili im se pristupa putem web pretrazivača (u zavisnosti od toga da li je u pitanju izdavanje gotovinskih ili bezgotovinskih računa), a obezbijeđen je i back-up, odnosno čuvanje podataka u Cloudu, što garantuje njihovu sigurnost pa je svaki izdati račun sačuvan u bazi, bez obzira da li je naplatni uređaj u kvaru ili ne.

  • Kako se mogu kupiti aplikacije za izdavanje računa?

Različite IT kompanije u Crnoj Gori nude svoja prodajna rješenja, prilagođena fiskalizaciji, ali Crnogorski Telekom kroz partnerstvo sa VG eFiskal i Data Lab-om, osim kompletnih rješenja za eFiskalizaciju, poslovnim korisnicima i svim privrednim subjektima u Crnoj Gori nudi servisiranje, besplatna ažuriranja aplikacije na vrijeme, kada je u pitanju usklađivanje sa najnovijom zakonskom regulativom, kao i podršku u implementaciji rješenja.

U preostalim tekstovima na temu elektronske fiskalizacije biće riječi o elektronskom naplatnom uređaju koji objedinjuje sve prethodne korake, i vremenu neophodnom za implementaciju i testiranje rješenja, a cilj ovog serijala je da otkloni nedoumice privrednika i pripremi ih za prelazak na elektronsku fiskalizaciju.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi Telekoma mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/poslovni-korisnici/efiskalizacija

kontakt pošiljaoca: [email protected]

 

Najčitanije