14 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Znatan rast cijena dionica na svjetskim berzama

Znatan rast cijena dionica na svjetskim berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice znatno porasle, što se zahvaljuje nadi u nove podsticajne mjere u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i poslovnim rezultatima kompanija, koji nijesu tako loši koliko su se ulagači plašili.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 3,85 odsto, na 27.433 boda, dok je S&P 500 porastao 2,4 odsto, na 3.351 poen, a Nasdaq indeks 2,5 odsto, na 11.010 bodova, prenosi Hina.

Proboj Nasdaqa iznad nivoa od 11.000 bodova, prvi put u istoriji, zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških lidera, među kojima, Applea, Microsofta i Facebooka.

“Tržište je nevjerovatno otporno, ulagači se plaše da ne propuste uspon tržišta, a tehnološki lideri podržavaju taj rast”, kazao je direktor u firmi IndexIQ, Sal Bruno.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Od više od 430 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 82 odsto nadmašilo je očekivanja.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju pale oko 33,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali pad veći od 40 odsto.

Uz to, ulagači vjeruju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne oko bilion USD.

Do petka nije postignut dogovor, a obje strane poručuju da se viđenja i dalje znatno razlikuju. Međutim, ulagači su uvjereni da će se sporazum postići.

A da su nove podsticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima ekonomija i nije baš u snažnom zaletu.

Na primjer, u petak je objavljeno da je u julu broj zaposlenih porastao 1,76 miliona, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 miliona mjesec prije.

U martu su zbog izbijanja koronakrize berzanski indeksi oštro pali, međutim posljednjih mjeseci nadoknadili su gotovo sve gubitke zahvaljujući dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako se Nasdaq indeks kreće na rekordnim nivoima, dok je S&P 500 od svoje rekordne nivoe, dostignute krajem februara, udaljen samo oko 1,5 odsto, a Dow Jones otprilike sedam odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,3 odsto, na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 odsto, na 12.674 poena, a pariski CAC 2,2 odsto, na 4.889 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice porastao 2,85 odsto, na 22.329 bodova.

Najčitanije

Cijene nafte stabilne na 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima...