fbpx
Naslovnica MINA Business Značajan doprinos USSCG evropskim integracijama i promociji socijalnog dijaloga

Značajan doprinos USSCG evropskim integracijama i promociji socijalnog dijaloga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata dala je značajan doprinos procesu pregovora s Evropskom unijom, posebno kroz učešće u intenzivnom radu radne grupe za pregovaračka poglavlja 2 i 19 koja se tiču kretanja radnika i socijalne politike, smatra glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je na sastanku sa generalnim sekretarom USSCG, Srđom Kekovićem razmijenila mišljenje u vezi sa zajedničkim djelovanjem na promociji socijalnog dijaloga, kao ključnog aspekta evropske socijalne politike, te aktuelnostima u procesu evropskih integracija i mogućnosti unapređenja saradnje.

Kordić je kazala da, kao odličan poznavalac evropskih praksi u oblasti prava radnika i socijalne politike, USSCG može doprinijeti definisanju najboljih zakonskih i praktičnih rješenja.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, navela da umreženost USSCG sa srodnim regionalnim i međunarodnim organizacijama može, ne samo biti sredstvo za razmjenu znanja i iskustava, već se i staviti u funkciju promocije socijalnog dijaloga u kontekstu evropskih integracija.

U tom kontekstu, Kordić je iznijela očekivanje da će se dobra saradnja i učešće sindikata nastaviti i u novoformiranim radnim grupama za pregovore, koje će predstavljati platformu za široke konsultacije o pitanjima s evropske agende.

Keković je kazao da je USSCG, tokom svog petnaestogodišnjeg djelovanja, postala prepoznatljiv i pouzdan partner, u zemlji i šire, na teme obuhvaćene socijalnim dijalogom.

„Od početka smo zagovornici evropskih integracija, imajući u vidu da su zaposlenost i socijalni napredak među osnovnim ciljevima Evropske unije“, naveo je Keković.

On je podsjetio da je USSCG članica brojnih regionalnih, evropskih i međunarodnih sindikalnih udruženja, čijem radu intenzivno doprinosi i sa kojima ima odličnu saradnju.

Keković je prenio očekivanje da će se Vlada posvetiti jačanju kapaciteta socijalnih partnera i unapređenju kvaliteta socijalnog dijaloga, uz mišljenje da se, kroz isticanje primjera odgovornih poslodavaca koji vode računa o svojim radnicima, može podići svijest o potrebi i kulturi socijalnog dijaloga.

Zajednički je ocijenjeno da, iako vladavina prava čini okosnicu procesa pregovora, veću pažnju u budućnosti treba pridavati i „životnim temama“ među kojima se svakako ističu prava radnika i socijalna politika.

“U tom cilju je dogovorena saradnja u narednom periodu kako bi se povećala vidljivost ovih tema i evropske integracije učinile procesom svih segmenata društva”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije