Naslovnica Business Top Story Zbog koronavirusa u stalnoj komunikaciji s nadležnim

Zbog koronavirusa u stalnoj komunikaciji s nadležnim

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineksa Chine road and Bridge Corporation (CRBC), Ministarstvo saobraćaja i nadležne institucije u stalnoj su koordinaciji i komunikaciji kako zbog pojave koronavirusa ne bi bilo ugroženo javno zdravlje, ali ni realizacija projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta.

Iz CRBC su kazali da predstavnici te kompanije i Ministarstva saobraćaja, u komunikaciji sa nadzornim organom na projektu auto-puta i drugim nadležnim institucijama za javno zdravlje, pomno prate razvoj situacije u Kini nakon pojave koronavirusa.

„Kako je pojava epidemije virusa nepredvidiva okolnost, u stalnoj smo koordinaciji i komunikaciji kako ni javno zdravlje, na prvom mjestu, ali ni realizacija projekta prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare ne bi bili ugroženi“, rekli su Pobjedi predstavnici CRBC-a.

Na izgradnji prioritetne dionice auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, trenutno je angažovano 379 kineskih radnika. Predstavnici CRBC-a trenutno ne znaju da li će se i kada u Crnu Goru oko 400 kineskih radnika, koji su otputovali u Kinu prije izbijanja koronavirusa.

Iz CRBC-a su poručili da će ta kompanija i Ministarstvo saobraćaja o narednim koracima odlučivati na temelju preporuka iz Kine i od Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Predstavnici CRBC-a su dodali da se do sada šest radnika te kompanije vratilo iz Kine u Crnu Goru i to uglavnom u januaru.

„Svi radnici CRBC-a koji su se vratili iz Kine su iz preventivnih razloga bili pod 14-dnevnim mjerama zdravstvenog nadzora. U skladu sa svim zdravstvenim procedurama, radnici su prošli kroz sve medicinske preglede i izašli su iz perioda inkubacije“, objasnili su predstavnici kineske kompanije.

Oni su naveli da je oko 400 kineskih radnika trebalo da se vrati u Crnu Goru uglavnom krajem februara i marta.

„Većina tih radnika je otputovalo za Kinu prije izbijanja koronavirusa jer je CRBC pravio planove u skladu sa redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu Kineske nove godine i ostaju tamo do početka marta“, saopštili su iz CRBC.

Oni su kazali da je na izgradnji prioritetne dionice auto-puta trenutno anagažovano 954 radnika, od čega je 562 radnika angažovao CRBC, među kojima je 379 kineskih. Kod kompanija koje su podizvođači radova trenutno je angažovano 392 radnika.

Iz CRBC-a su naveli da prema sadašnjoj odluci kineskih vlasti, građani koji žive u provinciji Hu Bei, nijesu u mogućnosti da napuste zemlju do srijede.

„Planirano je da se dio radnika koji dolazi iz te provincije vrati u Crnu Goru. Kako je pojava epidemije virusa nepredvidiva okolnost, kompanija intenzivno razmatra kako da nadomjesti dio radnika, a sve u cilju nesmetanog obavljanja radova“, saopštili su predstavnici CRBC-a.

Predstavnici CRBC-a nijesu precizirali da li će prva dionica auto-puta biti završena do kraja septembra, što je novi rok za njen završetak, kao ni da li zbog nedostatka kineske radne snage može doći do značajnijeg kašnjenja.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine.

Vlada je u maju potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...