Naslovnica MINA Business Završeno geofizičko i hidrografsko istraživanje

Završeno geofizičko i hidrografsko istraživanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Geofizičko i hidrografsko istraživanje na dva mikrolokaliteta crnogorskog podmorja završeno je u četvrtak, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

„Snimanje je trajalo sedam dana i zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima realizovano je u predviđenom roku i bez zastoja u radu“, navodi se u saopštenju.

Cilj tog istraživanja bilo je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti realizovano istražno bušenje tokom naredne godine.

„To je definisano radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine”, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave je saopšteno da je istraživanje realizovano u dvije zone – prva zona istraživanja nalazila se na oko 16 kilometara od obale i dubina mora u tom području je 69 metara. Druga zona istraživanja nalazila se na 20 kilometara udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96 metara.

„Snimanje je realizovano pomoću namjenske geofizičke opreme koja se nalazila na brodu MAC Centaurus i izvedeno je primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30-tak metara ispod morskog dna“, objansili su iz Uprave.

Ta vrsta istraživanja je, kako se zaključuje, neinvazivnog karaktera i ne utiče na biodiverzitet mora.

Najčitanije