fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za ekonomski rast spustila cijene nafte

Zabrinutost za ekonomski rast spustila cijene nafte

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 USD, jer trgovci strahuju od slabljenja potražnje u periodu pojačane inflacije i problema u nabavci koji koče oporavak velikih ekonomija od pandemijske krize.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,84 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 80,16 USD.

Trgovci su se fokusirali na mogući uticaj problema u snabdijevanju energijom, najprije u Kini, na potražnju za naftom. Vlasti su racionalizovale potrošnju struje u prelazu na obnovljive izvore energije, što je uticalo na proizvodnju, prenosi Hrportfolo.

Situaciju dodatno otežava i poskupljenje uglja i gasa.

“Ovo je teško razdoblje za Kinu, koja prolazi kroz ozbiljnu energetsku krizu”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske firme PVM.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak prognozu ekonomskog rasta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim velikim ekonomijama zbog poremećaja u lancima nabavke i troškovnih pritisaka koji koče oporavak od pandmijske krize.

Sporiji rast znači i sporiju potražnju za energentima, pa je MMF-ova prognoza zabrinula trgovce.

Barijeru cijenama nafte stvarao je i jači dolar, s obzirom na to da slabi kupovnu moć onih koji naftu kupuju drugim valutama, pa potražnja slabi.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je poskupljenje gasa, budući da su ga mnogi proizvođači struje počeli koristiti kao zamjenu.

“Sve se više očekuje da će visoke cijene gasa i uglja vjerovatno podstaći potražnju za altrnativnim gorivima, poput dizela i mazuta”, napisali su u biljšci analitičari ANZ Resarcha.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj internet stranici da je barel referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosio 82,37 USD, što znači da je pojeftinio 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije