fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa subvencije zaposlenih 27,2 miliona EUR

Za subvencije zaposlenih 27,2 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prvih šest mjeseci u cilju ublažavanja negativnih posljedica u poslovanju usljed epidemije koronavirusa privredna društva u zemlji pomoglo sa 27,2 miliona EUR.

Naime, u periodu od januara do juna resoru Jakova Milatovića podnijeto je gotovo 24 hiljade zahtjeva za dodjelu subvencija, po čemu je 89 odsto odobreno, prenose Dnevne novine.

Odbijeno je 2,63 hiljade zahtjeva među kojima je bilo ponovljenih zahtjeva istih privrednih subjekata, pri čemu je najčešći razlog odbijanja subvencija bio neispunjavanje nekih od uslova za učešće u programu.

Takođe, na osnovu odobrenih zahtjeva islaćene su zarade za ukupno 97,36 hiljada zaposlenih u ukupnom iznosu nešto višem od 27 miliona EUR, navodi se u Informaciji o realizaciji Programa o subvencionisanju zarada za prvi i drugi kvartal koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Najveći dio dodijeljene podrške bio je usmjeren na ugrožene djelatnosti hoteli, restorani, ugostiteljski objekti, javni prevoz putnika, dok su u drugom kvartalu obuhvaćene sve pogođene djelatnosti koje su zabilježile značajan pad prihoda tokom prošle godine.

Kada su u pitanju zaposleni najveći broj subvecija isplaćen je u martu i to za 21,24 hiljade radnika, a najmanje u maju kada je Ministarstvo za ekonomski razvoj subvencioniralo 11,17 hiljada zaposlenih.

U dokumentu se navodi da je obuhvat programa za dodjelu subvencija privrednim subjektima za zarade zaposlenih u periodu uključivao tri kategodije subvencije za zarade u okviru ugroženih djelatnosti, zatim za zarade zaposlenih koji su bili u karantinu, odnosno izolaciji, te subvencije za zarade zaposlenih koji su bili na plaćenom odsustvu.

U zaključku Informacije piše i da su kreirane mjere i mehanizmi podrške adekvatno usmjereni prema djelatnostima u najugroženijim privrednim sektorima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije