NaslovnicaMINA BusinessZa radove u specijalnim bolnicama i tivatskom Domu zdravlja 1,03 miliona EUR

Za radove u specijalnim bolnicama i tivatskom Domu zdravlja 1,03 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministri zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović i Dragica Sekulić, potpisali su sa kompanijama Gradnja, Ramel i Ening ugovor za izvođenje radova u specijalnim bolnicama u Risnu i Dobroti i tivatskom Domu zdravlja, u okviru druge faze projekta Energetska efikasnost.

Vrijednost ugovora iznosi 1,03 miliona EUR, a radovi podrazumijevaju zamjenu fasadne bravarije, postavljanje termo izolacije krovnih ravni i na fasadi, kao i zamjenu i unapređenje sistema za osvjetljenje, grijanje i hlađenje.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja i ekonomije, u pitanju su radova u Specijalnoj bolnici “Dr Vaso Ćuković” u Risnu i Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru, kao i Domu zdravlja Tivat.

Harapović je kazao da je zadovoljan uspješnom implementacijom projekta koji sprovode resori zdravlja i ekonomije, sa ciljem adaptacije objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranja boljih i komfornijih uslova za boravak u zdravstvenim objektima.

„Do sada je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 8,14 miliona EUR. Ukupna potrošnja energije smanjena je oko 600 hiljada EUR godišnje, dok je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom nakon primjena mjera energetske efikasnosti povećano na preko 95 odsto”, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je do sada energetski adaptirano 19 zdravstvenih objekata i da su nakon zastoja usljed epidemije koronavirusa nastavljeni radovi u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj.

“Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za domove zdravlja Mojkovac, Danilovgrad, Podgorica – Golubovci i Budva”, poručio je Hrapović.

Sekulić je rekla da očekuje da će zdravstveni objekti u Risnu, Dobroti i Tivtu, nakon izvođenja radova, biti pokazni primjer o benefitima implementacije mjera energetske efikasnosti.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo ekonomije 2009. godine počelo implementaciju projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD).

Projekat je imao za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata – zdravstvenih i obrazovnih, kao i bolju obaviještenost građana o mjerama energetske efikasnosti.

Sekulić je kazala da su rezultati koji su ostvareni realizacijom projekta višestruki.

„Energetski je adaptirano 28 javnih objekata i to 19 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 10,22 miliona EUR. Smanjili smo potrošnju energenata za oko 700 hiljada EUR godišnje, a preko 92 odsto korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti“, objasnila je Sekulić.

Ona je navela da je druga faza projekta počela u julu 2018. godine, kada je potpisan ugovor o kreditu sa IBRD za dodatnih šest miliona EUR za primjenu.

„Pored radova na adaptaciji novih zdravstvenih objekata, plan je da se kroz realizaciju ove faze projekta implementira monitoring sistem, koji će pratiti postignute uštede i nivo komfora u zdravstvenim objektima i uspostavi održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru“, zaključila je Sekulić.

Najčitanije