fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa poljoprivredna domaćinstva 25 solarnih panela

Za poljoprivredna domaćinstva 25 solarnih panela

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, uručio je danas korisnicima ugovore o dodjeli solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije u poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji tog grada.

„Kroz ovaj projekat, koji smo realizovali sa Progarmom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), vrijednim preko 33 hiljade EUR, obezbijedili smo solarne panele i pružili podršku nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći”, objasnio je Kašćelan.

Kašćelan je, kako je saopšteno iz Prjestonice, kazao da je projektom obezbijeđeno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije, koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera.

“Solarni sistemi se lako montiraju i demontiraju, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova u skladu sa prinicipima dobrog domaćinskog upravljanja”, naveo je Kašćelan.

Podrška je data stanovnicima mjesnih zajednica Bata Cucka, Njeguši, Ćeklići, Čevo, Trešnjevo i Ubla Čevska.

Inicijalno je bilo planirano da manji dio troškova, u iznosu od deset odsto, snose krajni korisnici, ali je Prijestonica odlučila da na sebe preuzme i taj dio, pa je opredijelila dodatnih oko 3,3 hiljade EUR.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata Prijestonice kojim, kao peta po površini opština u Crnoj Gori, sa 370 kilometara seoskih puteva i 94 naseljena mjesta, pružamo podršku razvoju ruralnih oblasti. Za posljednje četiri godine uloženo je 3,5 miliona EUR u putnu infrastrukturu uglavnom makadamskih puteva ili gledajući kroz asfalt, sanirano je oko 70 kilometara“, precizirao je Kašćelan.

Sve to, zajedno sa investicijama u seoske vodovode vrijednim oko 250 hiljada EUR, na čemu je Prijestonica, kako je dodao, radila sa resornim ministarstvom, doprinijelo je tome da je broj seoskog stanovništva povećan 100 odsto u odnosu na 2018. godine kada je projekat započeo.

Indentične brojke su i kod broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Naša želja je da vratimo život cetinjskim selima i podstaknemo ljude na proizvodnju hrane, jer sve ono najbolje na crnogorske trpeze dolazi sa Cetinja“, kazao je Kašćelan i podsjetio na podršku koju Prijestonica daje pčelarima, kao i za druge oblasti poljoprivrede i razvoj ruralnog turizma.

On je naveo da su njegova i vrata Prijestonice otvorena za svaki vid pomoći i podrške svima koji žele da pokrenu neki vid proizvodnje ili unaprijede postojeće kapacitete.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije