Naslovnica MINA Business Za pola godine prenijeto skoro četiri hiljade brojeva

Za pola godine prenijeto skoro četiri hiljade brojeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uslugu prenosivosti broja je u prvih šest mjeseci ove godine iskoristilo 3,96 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja juna, prenijeto 566 brojeva, a u mobilnoj 3,39 hiljada.

“U fiksnoj telefoniji najviše je došlo u M:tel 381 broj, potom u Telemach 119, u Crnogorski Telekom 65, a u fiksnu mrežu Telenora jedan broj”, precizirali su iz EKIP-a.

Oni su naveli da je najviše korisnika otišlo iz fiksne mreže Telekoma 441, iz Telemacha 66, a iz M:tela 59 brojeva.

“Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u prvih šest mjeseci, najviše je prenijeto u mrežu M:tela 1,92 hiljade, zatim u Telekom 803, dok su u mobilnu mrežu Telenora prenijeta 673 broja”, dodali su iz EKIP-a.

Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telenora 1,62 hiljade, potom iz Telekoma 1,46 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 319 brojeva.

Iz EKIP-a su podsjetili da je od 1. decembra 2011.godine, od kada se pruža usluga prenosivosti telefonskih brojeva, do 30. juna ove godine ukupno prenijeto 58,23 hiljade brojeva.

Od toga je 14,29 hiljada brojeva prenijeto u fiksnim, a 43,94 hiljade u mobilnim mrežama.

„Najviše brojeva je prenijeto u fiksnu mrežu M:tela 8,53 hiljade, u Telemach 3,73 hiljade, u Telenor 1,8 hiljada, a u mrežu Telekoma 217 brojeva“, saopštili su iz EKIP-a.

Najviše je otišlo iz fiksne mreže Telekoma 13,89 hiljada brojeva, iz Telemacha 200, iz M:tela 186, a iz fiksne mreže Telenora 13 brojeva.
U mobilnim mrežama, od 43,94 hiljade prenešenih brojeva, najviše je prenijeto u mrežu M:tela, ukupno 20,2 hiljade brojeva, u Telekom 15,16 hiljada, dok je u mrežu Telenora ukupno prenijeto 8,72 hiljade brojeva.

„Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 21,6 hiljada, potom iz Telekoma 15,16 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 7,17 hiljada korisnika“, kazali su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

“EKIP nije imao takvih slučajeva vezano za prenosivost brojeva tokom prvih šest mjeseci ove godine”, zaključili su iz EKIP-a.

Najčitanije