fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skočio nakon dva dana oštrog pada

Wall Street skočio nakon dva dana oštrog pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su snažno porasli, nakon dva dana oštrog pada, ali ulagači i dalje s oprezom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 1,82 odsto na 34.639 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 odsto na 4.577 poena a Nasdaq indeks 0,83 odsto na 15.381 bod.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost od kraja prošle sedmice, kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeće vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Zbog toga su prošlog petka cijene dionica oštro pale. U ponedjeljak su se blago oporavile, da bi u utorak i srijedu ponovo skliznule.

„Imali smo 29 dana zaredom kako S&P 500 indeks nije porastao ili pao više od jedan odsto, a potom – boom, pojavio se omikron i posljednjih pet dana imamo eksploziju nestabilnosti. Nakon najvećeg dvodnevnog pada tržišta u više od godinu, konačno je u četvrtak zabilježen nekakav odskok. No, nesigurnost u vezi omikrona i dalje je prisutna”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

Dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, vlasti nastoje da zaštite građane na različite načine, a naučnici analiziraju jesu li postojeće vakcine efikasne i protiv te varijante virusa.

Iako ljekari iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome u odnosu na ostale varijante virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jeromea Powella, da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na narednoj sjednici za dvije sedmice.

To je na tržištu podstaklo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka duže nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Danas će biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Amerčkim Državama (SAD) u prethodnom mjesecu, koje obično značajno utiče na smjer tržišta, jer je Fed-u jedan od prioriteta oporavak tržišta rada.

„Optimistični smo i očekujemo velike brojke, što bi značilo da je ekonomija čvrsto na putu oporavka. No, pažljivo će se pratiti i podaci o platama, koji bi mogli podržati zabrinutosti od inflacije”, rekao je Detrick.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 odsto na 15.263 poena, a pariski CAC 1,25 odsto na 6.795 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...