fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao šestu sedmicu zaredom

Wall Street porastao šestu sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na većini svjetskih berzi cijene dionica su porasle prošle sedmice, šeste zaredom, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dostigli nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Sjedinjene Američke Države i Kina uskoro postići trgovinski dogovor.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,2 odsto, na 28.004 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 odsto, na 3.120 poena, a Nasdaq indeks 0,8 odsto, na 8.540 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat koji je naštetio cjelokupnoj svjetskoj privredi.

Ulagače je u petak ohrabrila izjava ekonomskog savjetnika Bijele kuće, Larry Kudlowa, da su Vašington i Peking blizu trgovinskog dogovora. On je dodao da su pregovori konstruktivni, međutim ni ovaj put nije objavio ništa detaljnije.

Dan prije je kinesko Ministarstvo trgovine poručilo da se vode dubinski razgovori o prvoj fazi trgovinskog sporazuma i da je obustava carina važan uslov za postizanje sporazuma.

To je podstaklo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije.

Direktor u firmi Glenmede, Jason Pride, kazao je da se rast cijena dionica definitivno zahvaljuje optimizmu u vezi sa trgovinskim pregovorima.

“Ako dođe do nekog sporazuma, to bi podiglo raspoloženje investitora, ali i direktora kompanija jer bi se time otklonio veliki dio nesigurnosti”, rekao je Pride.

Berzanski indeksi na najvećoj svjetskoj berzi već se danima kreću oko rekordnih nivoa, zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) znakovima da je zaustavljeno usporavanje rasta američke ekonomije i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Sezona objava rezultata američkih kompanija bliži se kraju, a od onih koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih oko 75 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 odsto, na 7.302 boda, međutim frankfurtski DAX porastao je 0,1 odsto, na 13.241 bod, a pariski CAC 0,8 odsto, na 5.939 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skliznuo 0,4 odsto, na 23.303 boda.

Najčitanije