fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 10,9 miliona EUR

Vrijednost otkupa 10,9 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 10,9 miliona EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 4,3 miliona EUR ili 39,4 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 6,6 miliona EUR ili 60,6 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem kvartalu pala je u odnosu na isti kvartal prošle godine 9,2 odsto.

“Od toga je zabilježen rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 19,8 odsto i pad vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 21,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje sa 17,8 odsto, svježe voće 16,6 odsto, svježe povrće 16,5 odsto i grožđe 13,1 odsto.

Stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 11 odsto, ostali proizvodi 9,8 odsto, kokošija jaja 8,6 odsto, svježa riba 3,8 odsto, industrijsko bilje 2,3 odsto i prerađevine voća i grožđa učestvuju sa 0,5 odsto.

Najčitanije