Naslovnica MINA Business Vladin Program intervencija na tržištu daje rezultate

Vladin Program intervencija na tržištu daje rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program intervencija na tržištu koji je pokrenut kroz drugi Vladin paket mjera uspješno se realizuje i daje rezultate, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da se ovih dana realizuje jedna od mjera kojom su sirare oslobođene viškova sira koji nijesu uspjeli plasirati, zbog značajno smanjene turističke potrošnje.

“Sir se ustupa bolnicama i centrima kolektivnog stanovanja. U prethodnom periodu, na ovaj način, viškovi jogurta i jaja ustupani su Crvenom krstu i narodnim kuhinjama”, navodi se u saopštenju.

Program intervencija na tržištu sadrži niz privremenih mjera čiji je glavni cilj da se pruži pomoć onim proizvođačima kojima je, u okolnostima izazvanim pandemijom Covid-19, otežan pristup tržištu i ugroženi dohodak i opstanak proizvodnje.

“Riječ je o mjerama koje država može da pokrene u vanrednim slučajevima, a sa ciljem stabilizacije tržišta i sprečavanja potencijalnih šteta, i to intervenišući u onim sektorima gdje je to neophodno”, kazali su iz Ministarstva.

Od početka epidemije u Crnoj Gori, pažljivo su praćeni i analizirani izazovi sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima.

“Pratimo njihovo poslovanje, probleme sa kojima se suočavaju, situaciju na tržištu. Uz dodatne terenske i administrativne kontrole, donosile su se odluke o potrebi za pokretanjem neke od mjera intervencija na tržištu”, rekli su iz Ministarstva.

U fokusu primjene tog programa su oni sektori koji su svoju proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turističku potrošnju. Zbog značajno smanjenje turističke potrošnje, stvorene su zalihe proizvoda u pogonima i postojala je opasnost od propadanja proizvoda.

Ministarstvo je pokrenulo mjere intervencije u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgoja pastrmke, uzgoja mušlji, proizvodnje jaja i otkupa krupne stoke. Takođe, reagovano je i u sektoru biljne proizvodnje, kada se pravovremeno intervenisalo zbog poremećaja na tržištu lubenice i krompira, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta, i sa aspekta cijena i ponuđenih količina.

“Mjere koje su sprovedene u sektoru mljekarstva su posebno bile važne za opstanak ovog sektora. Održana je proizvodnja u mljekarama i sirarama, sačuvana su radna mjesta u proizvodnim pogonima. Posebno je važno što je održana stabilnost otkupa mlijeka i sačuvana proizvodnja i prihodi brojnih crnogorskih farmera, kao kooperanata”, dodaje se u saopštenju.

Proizvođačima je do sada iz ovog programa isplaćeno više od 360 hiljada EUR. Ovih dana, procjena je, da će biti uplaćeno još najmanje 300 hiljada EUR, za mjere čija je realizacija u toku.

Ministarstvo će nastaviti sa realizacijom tih mjera, sve dok bude neophodna intervencija u cilju održavanja stabilnosti tržišta i nesmetane poljoprivredne proizvodnje.

“Reagovaće se, kao i do sada, tamo gdje su opstanak proizvodnje i dohodak proizvođača ozbiljno ugroženi. U trenutnim okolnostima, najvažnije je održati proizvodnju, kako bi nakon izlaska iz ove krize nastavili sa aktivnostima i brojnim razvojnim projektima u sektorima poljoprivrede i ribarstva”, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede ukazalo je na važnost komunikacije i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i istaklo značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, čime podižu konkurentnost svoje ponude kroz sve veću zastupljenost domaćih proizvoda visokog kvaliteta i kratkih lanaca snabdijevanja, odnosno kratkih i brzih transporta poljoprivrednih roba “od njive do trpeze”.

Najčitanije