fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada pokazala brigu o turističkom sektoru

Vlada pokazala brigu o turističkom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je obuhvatila sektor turizma i ugostiteljstva mjerama podrške, što jasno pokazuje brigu o tom sektoru, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović i dodao da će treći set mjera obuhvatiti kreditne linije za likvidnost, kao i za pripremu sezone.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika koalicije Albanci odlučno, Gencija Nimanbegua o analizi uticaja koronavirusa na poslovanje ugostiteljskih objekata i privatnih davaoca, kazao da je Vlada obuhvatila sektor turizma mjerama podrške, što jasno pokazuje posebnu brigu izvršne vlasti o tom sektoru.

„Vlada je obuhvatila sektor turizma mjerama podrške, pa je za april isplaćeno 5,6 hiljada zarada, u bruto vrijednosti oko dva miliona EUR. Takođe, odobreni su moratorijumi na kredite i mnoge druge mjere podrške“, naveo je Simović u Skupštini.

On je rekao da nijesu pravili razliku među djelatnostima u pogođenim sektorima, osim u turizmu gdje je Vlada prihvatila podršku i preduzećima sa više od 250 zaposlenih.

„Sve ovo jasno pokazuje Vladinu posebnu brigu o sektoru turizma i ugostisteljstva. Dalji koraci, odnosno refinansiranje kredita, kao i linije za likvidnost biće sastavni dio trećeg seta koji će Vlada, nadam se, uskoro predstaviti“, rekao je Simović i dodao da će on biti razvojni.

Prema njegovim riječima, mora se napraviti razlika u percepciji, bilo to mikro, mala ili srednja preduzeća koja posluju cijele godine i onih koji posluju sezonski sa jasnom percepcijom o pogođenosti pandemije.

„Vladine mjere nijesu namijenjene za rješavanje problema iz prošlosti ili garantuju zaradu u sezonskim poslovima. Dobar dio nadležnosti u sektoru turizma je na lokalnom nivou i svi moraju preduzeti svoj dio odgovornosti“, smatra Simović.

On je rekao da mu, ostvareni rezultati u borbi sa pandemijom daju za pravo da bude realni optimista, podsjećajući da je Crna Gora posljednja u Evropi sa evidentiranim slučajem i prva koja je bez aktivnog slučaja.

„Naša turistička ponuda je sve više prepoznatljiva kao jedinstven i atraktivan brend i sve što smo uradili u turizmu posljednjih decenija daje nam za pravo da sa optimizmom čekamo budućnost bez obzira na aktuelne izazove, ne samo u Crnoj Gori nego i globalno“, naveo je Simović.

Najčitanije