Naslovnica MINA Business Vlada od turizma očekuje 700 miliona EUR

Vlada od turizma očekuje 700 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada projekciju o rastu ekonomije od 10,5 odsto temelji na pretpostavci da će prihodi od turizma dostići 65 odsto nivoa iz 2019. godine, odnosno 700 miliona EUR, kao i da će prijetnja od zaraze koronavirusom biti znatno umanjena.

U Vladinom Programu ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2023. godine targetirano je da do početka ljeta oko 70 odsto odraslog stanovništva stekne imunitet na koronavirus, prenose Vijesti.

Prema PER-u, koji je usvojen prošle sedmice, se za trogodišnji period projektuje da će ekonomija u prosjeku rasti oko 7,6 odsto.

Ove projekcije su dio osnovnog makroekonomskog scenarija u PER-u koji predviđa rast ekonomije u narednoj godini od 6,5 odsto i 5,8 odsto u 2023.

Očekivanih 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine je 700 miliona EUR, dok je target od 70 odsto stanovništva koje treba da stekne imunitet na koronavirus oko 330 hiljada.

Kako se navodi u dokumentu, najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u ovoj godini odnosi se na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019. godine, uzimajući u obzir komparativno iskustvo susjedne Hrvatske u upravljanju krizom i fleksibilnosti granica u pogledu međunarodne mobilnosti putnika u prošloj godini.

“Očekivanja u turizmu u ovoj godini temelje se na dostupnim informacijama i najavama iz turističkog sektora, dok najvažnija pretpostavka podrazumijeva imunizaciju stanovništva kroz dostupne vakcine u zemlji tokom ove godine, koja do početka ljetnje sezone uključuje target od 70 odsto odraslog stanovništva koje je vakcinisano ili je već preležalo koronavirus”, definisano je u osnovnom makroekonomskog scenariju u PER-u.

To je, kako se navodi, i u skladu sa ekonomskim projekcijama Evropske komisije (EK) i sličnim pretpostavkama za zemlje članice Evropske unije (EU), dok se i u zemljama okruženja očekuju slični trendovi.

“Pretpostavke kretanja u turizmu zasnivaju se i na velikom interesovanju glavnih emitivnih tržišta za turizam u Crnoj Gori, povoljnim epidemiološkim mjerama i otvorenim granicama za ulazak u zemlju, te povećanim kapacitetima turističkog sektora i najavi početka operativnog rada novoosnovane avio kompanije, ToMontenegro, do početka sezone”, navodi se u dokumentu.

Najčitanije