fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediće pristup znanju i vještinama za MSP sektor

Unaprijediće pristup znanju i vještinama za MSP sektor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i Ministarstvo ekonomskog razvoja zajedno će pomoći malim i srednjim preduzećima (MSP) u Crnoj Gori da imaju bolji pristup znanju i vještinama i programima podrške kako bi se razvila konkurentnost njihovih biznisa.

Projekat vrijedan 1,75 miliona EUR pod nazivom Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise kofinansiraju EU i Vlada Crne Gore kroz instrument pretpristupne pomoći IPA, a sprovodi EBRD u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, koje je korisnik ovog projekta.

Sredstva u iznosu od 1,4 miliona EUR obezbijedili su EU i crnogorska Vlada, dok će preostali iznos biti realizovan iz finansijskog učešća MSP-a i EBRD-a.

Više od 100 malih i srednjih preduzeća prisustvovalo je predstavljanju projekta na online događaju koji se danas održao u Podgorici.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Jaap Sprey, kazao je da je koronavirus istakao ranjivosti malih i srednjih biznisa i testirao njihovu otpornost kao nikada prije.

„Podrška sektoru MSP da pristupe znanju kojim će odgovoriti na sopstvene prioritetne potrebe i osnažiti poslovne procese, nikada nije bila važniji prioritet za razvoj privatnog sektora. Naše partnerstvo sa EU i Ministarstvom ekonomskog razvoja predstavlja posvećenost unapređenju uslova koji ohrabruju MSP da inoviraju, razvijaju biznise i ambiciozne planove usmjeravaju ka naprijed“, rekao je Sprey.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je da u Crnoj Gori čak 99 odsto svih preduzeća čine mikro, mala i srednja preduzeća, što dodatno obavezuje da se tom sektoru posveti više pažnje, ali i resursa.

„S toga je značajan dio naših napora usmjeren ka dugoročno održivom planiranju i sprovođenju strukturnih reformi, koje će doprinjeti stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj biznisa. Posredstvom Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020, EU je uložila preko osam miliona EUR za jačanje konkurentnosti i inovativnosti u Crnoj Gori“, rekao je Milatović.

On je naveo da je u narednom periodu planirano ugovaranje preko četiri miliona EUR u okviru IPA 2020 podrške koja će, između ostalog, biti usmjerena na jačanje konkuretnosti privatnog sektora sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja, sa fokusom na razvoj ženskog preduzetništva i inovativnih preduzeća, kao i pružanja opipljive podrške u konkurentnim sektorima koji su definisani Strategijom pametne specijalizacije 2019 – 2024.

„S tim u vezi, u nizu projekata koje Ministarstvo ekonomskog razvoja sprovodi posredstvom nacionalnog IPA 2014-2020, ističe se upravo današnji projekat kao izrazito važan za naš resor i u tom smislu naša posvećenost i očekivanja su velika“, dodao je Milatović.

Zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Audrone Urbonaviciute, kazala je da je, nakon pandemije covid-19, važno da Crna Gora radi na dugoročnim ciljevima poboljšanja konkurentnosti ekonomije.

„Postoji puno potencijala za inkluzivan i održiv ekonomski rast, zbog čega je ključno podržati privatni sektor i MSP. Naša zajednička akcija će omogućiti crnogorskim MSP da unaprijede konkurentnost, efikasnost, izvozne kapacitete i ostvare lakši pristup finansiranju“, navela je Urbonaviciute.

Takođe, kako je rekla, ta akcija će osnažiti napore Ministarstva i njihove postojeće programe podrške. EU će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku razvoju privatnog sektora, MSP i preduzetnika.

Iz EBRD-a su objasnili da se projekat sastoji iz dvije komponente.

„Sa jedne strane, ima za cilj da ponudi mogućnosti konsultantskih i savjetodavnih usluga kojim će se unaprijediti poslovni ambijent za preduzetnike. MSP značajno doprinose kreiranju radnih mjesta i dodatne vrijednosti i imaju ključnu ulogu u podsticanju održive i snažne ekonomije u Crnoj Gori“, kazali su iz EBRD-a.

Tim EBRD-a za mala preduzeća koristi svoju široku mrežu međunarodnih savjetnika i lokalnih konsultanata koji dizajniraju projekte oko potreba MSP sa namjerom da unaprijede poslovanje i produktivnost u velikom spektru oblasti poslovanja, uključujući digitalizaciju i digitalnu transformaciju, strategiju, upravljanje finansijama, zaštitu životne sredine i druge.

„Sa druge strane, pod okriljem Inicijative za unapređenje investicione klime i upravljanja, biće stavljen fokus na snaženje kapaciteta Ministarstva ekonomskog razvoja da bolje odgovori na potrebe MSP kroz razvoj politika i unapređenja programa podrške za MSP“, naveli su iz EBRD-a.

Projekat, kako se dodaje, takođe podrazumijeva uspostavljanje digitalnog one-stop shop web portala koji će nuditi pristup svim relevantnim informacijama za MSP i omogućiti im da se prijavljuju online za razne vrste podsticaja.

„Od početka rada programa Savjeti za mala preduzeća u Crnoj Gori, banka je podržala više od 700 malih i srednjih preduzeća da transformišu poslovanje i unaprijede operacije uz pomoć lokalnih i međunarodnih savjetnika, zahvaljujući podršci donatora, među kojima je važan partner Evropska unija kroz Instrument za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu (WB EDIF)“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije