fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Nikšiću počeli Dani drenjina

U Nikšiću počeli Dani drenjina

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Privredno-turistička manifestacija Dani drenjina, koju 12 put organizuje istoimena nevladina organizacija, okupila je na platou ispred Robne kuće u Nikšiću oko 30 izlagača brojnih prerađevina od te biljke, kao i drugih proizvoda.

Direktor Dana drenjina, Marija Vujović Babić, kazala je da je za održavanje i trajanje te manifestacije, prepoznatljive i van granica Crne Gore, najzaslužniji njen osnivač Slobodan Bato Mirjačić i dodala da se, zahvaljujući takvim manifestacijama, koje na pravi način promovišu zdravu ishranu, ljudi sve više vraćaju zdravoj trpezi.

“Ovih dana Nikšić je grad mladosti, kreativnosti i ljepote, i svakim septembrom postaje sve mlađi”, rekla je na otvaranju manifestacije Vujović Babić i dodala da je grad ispunjen mirisom i bojom drenjine, ljekovite biljke poznate od davnina.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Sonja Baćović, navela je da ta manifestacija svake godine privlači sve veći broj izlagača, turista i gostiju iz Crne Gore i susjednih država, što opravdava njeno organizovanje.

“Takvim i sličnim okupljanjima želimo da podstaknemo razvoj malih porodičnih gazdinstava, njihovo promovisanje i afirmaciju. Cilj nam je i razvoj agroturizma kao specifične mogućnosti razvoja crnogorskog sela”, kazala je Baćović.

Prema njenim riječima, resorno Ministarstvo i lokalna uprava pomogli su organizovanje Dana drenjina, kao i ostalih manifestacija koje su od interesa za Nikšić.

foto: MINA

U ime organizatora nevladine organizacije (NVO) Dani drenjina i klastera Župa nikšićka, Marina Kovačević, rekla je da im je cilj promocija te biljke, kao i afirmacija lokalnih proizvoda.

Ona je navela da podršku toj manifestaciji pružaju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Turistička organizacija i biznis sektor Nikšića.

Na manifestaciji su izabrana i tri najljepša štanda, a prvo mjesto pripalo je Vladimirki Jovanić iz Vidrovana kod Nikšića, dok su drugo i treće osvojile Lidija Giljen i Dragica Šundić.

Specijalna nagrada dodijeljena je Velimiru Đurđiću za veliki doprinos sadnji drenjina.

Na platou ispred Robne kuće brojne prerađevine od drenjina izložila je Dragica Mirjačić, koja je osvajač brojnih nagrada za kvalitet prerađevina od te biljke, ali koja nije željela da učestvuje u takmičenju da bi, kako je rekla, omogućila i drugim izlagačima da promovišu svoj rad.

Na Danima drenjina uz brojne štandove sa proizvodima od drenjina izložena je i prirodna kozmetika i melemi Jelene Nikolić, unikatni, ručno rađeni nakit Rade Popović i Tamare Butorović, a svoje prirodne preparate predstavila je i ruska firma Siberian Wellness.

Drugog dana manifestacije, biće organizovana edukacija učenika i takmičenje u likovnim i literarnim radovima u jednoj od osnovnih škola na seoskom području opštine Nikšić i uručene nagrade najboljima.

Najčitanije