fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Baru više od dvije hiljade gostiju

U Baru više od dvije hiljade gostiju

Bar, (MINA-BUSINESS) – U Baru trenutno boravi više od dvije hiljade gostiju, a u svjetlu sve povoljnije epidemiološke situacije direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj, saopštio je da imaju razloga za optimizam, ali ne i za rekordnu turističku sezonu.

„To je skoro 15 puta više u odnosu na prošlu godinu, a 20 odsto manje u odnosu na 2019. Turisti su uglavnom iz regiona – Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija, Kosovo, a imamo i turista iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza”, rekao je Kukalj.

On je agenciji Mediabiro kazao da je fokus upravo na tim tradicionalnim tržištima gdje su i sproveli veliki broj promotivnih aktivnosti.

Ono što ih raduje je što ove godine primjećuju postepeni oporavak turizma, dolazaka turista, ali i broja noćenja.

„Naša očekivanja za ovu sezonu je da će svakako biti bolja od prethodne, a lošija od 2019. Na nivou godine očekujemo oko 50 odsto ukupnog turističkog prometa koji je bio u 2019. godini. Nažalost, očekujemo i nešto niže prihode, ali sve u svemu svjesni smo da su se, bar što se tiče prve polovine godine, naše prognoze manje više i ostvarile”, kazao je Kukalj.

Prema njegovim riječima, svaki vikend imaju oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019, a izuzetak je bio prošli vikend kada su imali nešto više od dvije hiljade turista koji su uglavnom bili iz zemalja okruženja ali i Sovjetskog saveza.

“To je negdje oko 20 odsto manje nego 2019. što daje nadu da ćemo u špicu sezone imati nešto veći broj prijavljenih turista“, dodao je Kukalj.

On je kazao da su optimisti, ali umjereni.

Rekordne godine zasigurno neće biti, ali očekuju određeni turistički promet.

„Kada je u pitanju potrošnja, biće niža, jer je platežna moć turista na ključnim emitivnim tržištima slabija nego prethodnih godina. Ipak vjerujemo da će ovo biti godina oporavka Bara nakon epidemije koronavirusa“, naveo je Kukalj.

On je rekao da je njihov cilj uvijek bio da se turistička sezona produži i na period pred i post sezone.

„Ove godine će to biti jako teško. Korona je doprinijela da se vratimo na taj kratak period jula i avgusta“, kazao je Kukalj i dodao da je u ovom momentu jako teško prognozirati postsezonu.

On je naveo da se ne može prognozirati septembar i oktobar jer na to utiče više faktora, na primjer početak školske godine na ključnim emitivnim tržištima i slaba platežna moć turista.

“Mislim da će se sada svi više fokusirati na ljeto a na nama je da što bolje pripremimo narednu godinu“, rekao je Kukalj.

Kada je u pitanju cjenovna politika, ugostitelji su, kako je kazao, prilagodili cijene trenutim uslovima na tržištu.

„Veliki broj ugostitelja je korigovao cijene i spustio ih u odnosu na 2019. godinu. Naša preporuka je uvijek bila da cijene ostanu na nivou od prošle godine i da se ponudi kvalitet više jer je u turizmu jako teško vratiti se na prethodni period i vratiti cijene na nivo kakve su bile prije korone”, kazao je Kukalj.

Turisti su, kako je naveo, u ovom momentu pogotovo osjetljivi. Bar je bio i ostao grad gdje je odnos cijene i kvaliteta uvijek bio dobar.

“To smo primijetili kroz naše ankete gdje su naši gosti pogotovo tim segmentom bili zadovoljni“, kazao je Kukalj.

On je naveo da će situacija biti bolja i što se tiče epidemije koronavirusa jer, kako je rekao, primjećuje da Barani poštuju propisane mjere i da je odziv za vakcijaciju dobar.

Komentarišući poštovanje mjera na plažama, kazao je da vjeruje da će inspekcijske službe i ove godine biti na nivou i da će kontrolisati poštovanje mjera na kupalištima.

Menadžerka hotela Adria u Šušnju, Mila Gvozdenović, kazala je da su, na osnovu dosadašnjih upita, optimistični i pozitivni kada je u pitanju ovogodišnja turistička sezona.

Prve goste, kako je rekla, očekuju u drugoj polovini juna.

„Trebalo je da ih imamo i mnogo ranije, to su uglavnom regionalni gosti. Trebalo je da imamo i goste iz inostranstva ali usljed kovid mjera od naše i njihovih država došlo je do pomjeranja. Ono što je pozitivno za nas, nije došlo i do otkaza“, rekla je Gvozdenović agenciji Mediabiro.

Za ljetovanje u Baru najviše su zainteresovani gosti iz regiona.

„To su inače i naši primarni gosti. Osim njih za ljetovanje u Baru zainteresovani su i gosti iz Poljske, Ukrajine i Rusije. Prilagođavamo se situaciji i fokus su nam gosti iz regiona“, rekla je Gvozdenović.

Posebno je istakla i to da su ostavili iste cijene.

„Nije došlo do povećanja cijena. Gosti koji su rezervisali ljetovanje prošle godine prebacile su se na ovu godinu po identičnim cijenama. Trudimo se da svima izađemo u susret“, navela je Gvozdenović.

Zakupac plaže u Sutomoru, Pavle Ćeklić, kazao je da je plaža spremna još od 3. maja te da su se trudili da i ove godine ispoštuju sve epidemiološke mjere.

„Već je sve mnogo bolje nego prošle godine pošto su granice otvorene. Već su stigli gosti iz Srbije i BiH malo iz Rusije, pretežno oni koji tu imaju kuće“, kazao je Ćeklić.

On je naveo da su upravo danas dobili plavu zastavicu i da je sve spremno za sezonu.

„Što se tiče mobilijara ispoštovali smo epidemiološke mjere, postoji razmak između ležaljki. Imamo tuševe sa toplom i hladnom vodom. Gosti su uglavnom zadovoljni. Cijena kompleta je šest EUR, a Morsko dobro nam je dalo popust od 50 odsto za ovu godinu“, zaključio je Ćeklić.

Najčitanije