Naslovnica MINA Business Traže pomoć za radnike kojima poslodavci duguju plate

Traže pomoć za radnike kojima poslodavci duguju plate

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Opštinski odbor Demokratske Crne Gore u Pljevljima tražio je od Vlade da odmah opredjeli poseban paket finansijskih mjera za radnike kojima poslodavac nije isplatio sve zarade ili da preko Fonda rada omogući isplatu plata.

Predsjednik odborničkog kluba Demokrata Pljevlja, Nikola Rovčanin, kazao je da je neophodno da se obezbijedi i jednokratna novčana pomoć svim nezaposlenim.

On smatra da socio-ekonomske mjere Vlade, usvojene 19. marta, nemaju efekta na sve ugrožene građane, jer su situacijom posebno pogođeni zaposleni kojima je poslodavac i prije krize izazvane pandemijom koronavirusa dugovao više mjesečnih zarada.

Rovčanin je kazao da su među mnogobrojnim primjerima u Pljevljima, pored javnih preduzeća, i radnici Vektre Jakić, kojima poslodavac duguje, u zavisnosti od organizacione jedinice, deset do 17 mjesečnih zarada. U takvoj situaciji su i zaposleni u brojnim javnim preduzećima.

„Na stotine zaposlenih u Pljevljima je period duboke krize dočekalo sa praznim računima, na koje je poslodavac trebalo da uplati više hiljada EUR, a nije. Ne treba posebno pominjati koliko je kašnjenje zarada uticalo na povećanje dugovanja tih porodica i potpuno narušavanje egzistencije“, rekao je Rovčanin.

On smatra da bi sektor drvoprerade u Pljevljima, pa je povjeren odgovornom investitoru, bio glavni oslonac sjevera Crne Gore.

„Upornim održavanjem višemilionskog gubitaša, tolerisanjem dugova prema državi, opštini i zaposlenima, Vlada je dovela u pitanje egzistenciju na stotine porodica“, naveo je Rovčanin.

Najčitanije