fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStart up zahtijeva ozbiljan rad

Start up zahtijeva ozbiljan rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivanje start up-a koji je konkurentan na svjetskom ili evropskom tržištu zahtijeva ozbiljan rad, pogotovo imajući u vidu administrativne prepreke i manjak investitora u Crnoj Gori, saopštio je suosnivač start up-a, Talkini, Marko Lekić.

On je agenciji Mina-business kazao da u osnivanju start up-a ima dosta otežavajućih okolnosti, ali daleko od toga da je nemoguće.

“Prije svega, to su jako interesantni poslovi za koje je potrebno dosta truda”, rekao je Lekić, koji je i tehnički direktor dizajn studija Fleka iz Podgorice.

Lekić je objasnio da je Talkini platforma za video pozive, koja dozvoljava njihovu naplatu i zakazivanje.

“To je kao neka varijanta Skype-a, gdje konsultanti, psiholozi ili ljekari mogu da naplate vrijeme koje provode sa klijentima u toku video poziva”, naveo je Lekić.

On je kazao da su start up osnovali u Estoniji, koja dozvoljava elektronsko prebivalište pomoću kojeg ljudi mogu da otvore firmu.

“Estonija je u Evropskoj uniji (EU), što nam otvara put ka klijentima u zemljama članicama EU. Kasnije smo osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću u Podgorici, tako da funkcionišemo sa te dvije firme koje sarađuju između sebe”, objasnio je Lekić i dodao da je to malo nezgodno, ali da je takva situacija trenutno u Crnoj Gori.

On je rekao da mu nije poznato postoje li start up-ovi koji su isključivo registrovani u Crnoj Gori.

“To je jedan od načina da se zaobiđu neke administativne prepreke ili kad su u pitanju banke i online naplate. Nemamo prodavnice aplikacija za telefone, a i naše banke uzimaju velike provizije za bilo kakve transakcije”, precizirao je Lekić.

On je dodao da usluge ne mogu da se naplaćuju preko Pay Pala, a ne radi ni Stripe, ni slični servisi za naplatu online usluga.

To, kako smatra Lekić, nije dobro i cilj je da se omogući da to funkcioniše u Crnoj Gori.

“Administrativne prepreke nam predstavljaju problem sa investitorima, kojih u Crnoj Gori nema. Oni iz inostranstva se još plaše da ovdje investiraju, jer nemaju iskustva”, kazao je Lekić.

Još jedan problem je, prema njegovim riječima, kadar. IT industrija u Crnoj Gori je prilično mlada i nije bilo vremena da se razvije neki ozbiljan kadar.

“To se, na sreću, iz godine u godinu popravlja”, ocijenio je Lekić.

On smatra da će situacija biti mnogo bolja kada jedan od start up-ova napravi nešto ozbiljnije.

“Nadamo se da će se tu nešto desiti i da će investitori početi da se ukjučuju, jer se bez njih ne može stvoriti neki ozbiljniji eko sistem”, rekao je Lekić.

On smatra da je najbitnije da se pokušaju dovesti ozbiljni investitori i da se ubijede da ovdje može nešto da se napravi.

“To sve zavisi i od kadra, jer su nam potrebne ozbiljne ekipe kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu”, dodao je Lekić.

On je kazao da se dosta trude da rade sa mladim ljudima kroz konsultacije, razna takmičenja, organizacije i Digitalizuj.me i da im prenesu entuzijazam.

“Najbitnije u vezi start up-ova je da se radi”, smatra Lekić.

Najčitanije