fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremni dočekuju zimsku sezonu

Spremni dočekuju zimsku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prethodnom periodu uloženi su ogromni napori u cilju realizacije što uspješnije zimske turističke sezone, a u prilog dobrim najavama idu i povoljne vremenske prilike, ocijenjeno je na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Na sjednici je saopšteno da je iz Skijališta Crne Gore najavljeno otvaranje Ski centra Kolašin 1600 za 18. decembar. Više puta naglašeni su prioriteti koji se odnose na očuvanje zdravlja i poboljšanje doživljaja turista i usluge na svim nivoima.

Predstavnici turističke privrede i institucija koje su direktno i indirektno uključene u realizaciju turističkih sezona govorili su na sjednici o realizovanim aktivnostima koje će doprinijeti što boljoj zimskoj sezoni.

„Tu spadaju infrastrukturni projekti realizovani u okviru Skijališta, poboljšanje putne infrastrukture, ali i bolja komunikacija svih nadležnih službi na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi potencijalni izazovi bili što efikasnije riješeni“, navodi se u saopštenju.

Tokom sjednice bilo je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i usaglašavanju mjera tako da u susret sezoni odražavaju balans između turističke aktivnosti i zdravlja stanovništva.

Vršiteljka dužnosti (v.d.) direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kazala je da ulaze optimistički u ovu sezonu.

„Ranije je usvojen Plan pripreme sezone, sa jasno sublimiranim obavezama učesnika. Model koji smo primijenili tokom ljetnje sezone, treba da implementiramo i sada, jer on nudi win-win solucije za sve aktere”, rekla je Gardašević-Slavuljica.

V.d. direktor Direktorata za investicije u turizmu, Marko Vukašević, naveo je da se na sjeveru Crne Gore realizuje veliki broj razvojnih projekata koji se tiču unapređenja turističke infrastrukture.

“U toku je izgradnja žičara, skijaških staza, sistema za vještačko osnježavanje, baznih stanica, pristupnih puteva i druge prateće turističke infrastrukture, kao i obezbjeđivanje mehanizacije za nesmetani rad ski centara. Ipak, odgovornost svih moramo definisati i djelovati promptno”, kazao je Vukašević.

Koordiniranim radom i kvalitetnom diskusijom donešen je niz zaključaka u cilju unapređenja turističke ponude, kako u pogledu komunalnih djelatnosti i obezbjeđivanja prohodnosti puteva ka skijalištima, tako i bezbjednosti u saobraćaju i poštovanja epidemioloških mjera.

„Dodatno, prepoznate su aktivnosti lokalnih samouprava, koje su dominantno usmjerene ka razvijanju sopstvenih mikro turističkih proizvoda, kao bitnog segmetna sveukupne ponude destinacije. Aktiviranjem svih potencijala, očekuje se dodatna diverzifikacija ponude, produžetak perioda boravka gostiju, kao i njihovo kvalitetnije iskustvo što je i glavni cilj ove sezone“, navodi se u saopštenju.

Kao jedan od glavnih zaključaka je upućivanje javnog apela na poštovanje epidemioloških mjera propisanih u cilju suzbijanja covid-19 virusa, ali i neophodnost da se u konstruktivnim razgovorima sa Ministarstvom zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZCG) dođe do kvalitetnog rješenja koje bi pomirilo potrebe privrede i očekivanja turista.

„Zadatak Koordinacionog tijela jeste da u saradnji sa svim učesnicima u formiranju turističkog proizvoda, obezbijedi uslove za nesmetano odvijanje turističkih sezona, kroz mjere i aktivnosti na pripremama, kao i za minimiziranje problema koji se ispoljavaju tokom trajanja sezona“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije