fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremni da pronađu rješenja za sektor proizvodnje mlijeka

Spremni da pronađu rješenja za sektor proizvodnje mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da nađe rješenja koja će održati sektor proizvodnje milijeka, dok se ne stabilizuje tržište stočne hrane, saopštio je presjednik Unije stočara Crne Gore, Milko Živković.

On se sastao sa resornim ministrom Aleksandrom Stijovićem u utorak, kojeg je detlajno upoznao sa problemima proizvođača mlijeka koji su trenutno u bezizlaznoj situaciji zbog povećanja koncentrovane hrane za 35 odsto do 50 odsto zavisno od proizvoda kao i prestanka otkupa kozjeg mlijeka u Crnoj Gori.

“Upoznali smo ministra sa svim drugim izazovima koje ovaj sektor ima a odnose se na povraćaj akciza za gorivo, dopune i izmjene Agrobudžeta, otkup viškova sireva, nelojalnu konkurenciju u oblasti sireva koji se proizvode na gazdinstvu, mjerama koje treba napraviti u cilju zaštite tih proizvoda i ukupnim mjerama zaštite domaćih proizvoda na tržištu”, naveo je Živković u saopštenju.

Stijović je, kako se navodi u saopštenju, iskazao razumijevanje i saglasnost da je taj sektor ugrožen i kazao da je spreman da nađe rješenja koja će održati taj sektor, dok se ne stabilizuje tržište stočne hrane.

“Potrebna srestva za ovu mjeru povećanje subvencija po litru prerađenog mlijeka od 0,05 EUR po litru kao i pomoć kozarima u otkupu viškova nijesu planirani Agrobudžetom, pri čemu će ministar u narednih nekoliko dana razgovarati sa ministrom finansija Milojkom Spajićem koji bi taj potrebni novac izdvojio iz rezervi budžeta”, naveo je Živković.

On je kazao da mu je na sastanku saopšteno da Agrobudžet za ovu godinu još nije usvojen i da senjegova operativna primjena očekuje krajem juna.

“Stijović sa svojim saradnicima nam je obećao da će najkasnije krajem naredne sedmice riješiti naše zahtjeve i da će crnogorska javnost kao i proizvođači mlijeka biti upoznati sa njihovim rješenjima”, rekao je Živković.

Predstavnici Unije stočara su, kako je dodao, kazali da ukoliko se ne riješe tri najveća problema u tom sektoru koji su izazvani poremećajem tržišta usljed covid19 nemaju izbora i da im preostaje da svoje krave i koze pošalju na klanice ili da radikalizuju svoje aktivnosti.

“Svjesni smo da na taj način ne šaljemo dobru poruku turistima i turističkoj privredi, ali nemamo izbora jer od proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori živi više od 2,5 hiljada porodica”, rekao je Živković.

Najčitanije