fbpx
Naslovnica MINA Business S&P 500 indeks porastao

S&P 500 indeks porastao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok je bankarski sektor pao nakon objave poslovnih rezultata JPMorgana.

Dow Jones oslabio je pola boda na 34.377 poena, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 0,73 odsto na 14.571 poen.

Dobici S&P 500 i Nasdaqa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Alphabet i Microsoft, koji imaju ogromnu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udio u indeksima, prenosi Hina.

S druge strane, S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je 1,3 odsto, pri čemu je dionica JPMorgana pojeftinila 2,6 odsto.

Poslovnim izvještajem te banke počela je sezona objava kvartalnih finansijskih rezultata američkih banaka i kompanija.

Rezultati JPMorgana u trećem tromjesečju bili su nešto bolji od očekivanja, no cijena dionice je pala jer se čini da su ulagači računali na još bolje rezultate.

Do kraja sedmice izvještaje će objaviti i druge najveće američke banke – Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Tako je počela sezona objava poslovnih rezultata u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle 29,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišji period.

To bi trebalo da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, ali se ulagači plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u lancima nabavke povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

„Nadam se da će, uz poslovne rezultate za prethodno tromjesečje, kompanije objaviti i dobre procjene poslovanja do kraja godine, što bi moglo podržati dalji rast cijena dionica. No, za sada su ulagači u fazi čekanja rezultata”, rekao je direktor u firmi Clearstead Advisors, Jim Awad.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je u srijedu objavljeno da su u septembru potrošačke cijene porasle 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,4 odsto na godišnjem nivou.

To je nešto viša inflacija nego što se očekivalo, što ide u prilog planovima američke centralne banke o zaoštravanju monetarne politike.

U srijedu su objavljeni i dijelovi zapisnika s nedavne sjednice te banke, koji su pokazali da bi polovinom novembra moglo početi smanjenje monetarnih podsticaja privredi, ali da su čelnici banke podijeljeni u mišljenju koliku opasnost predstavlja inflacija i kada bi trebalo da počne povećavanje ključne kamatne stope.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto na 7.141 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 odsto na 15.249 poena, a pariski CAC 0,75 posto na 6.597 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije