fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySmanjen deficit Fonda PIO

Smanjen deficit Fonda PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je u odnosu na uporedni period 1,9 odsto na 29,5 odsto, saopštili su njegovi predstavnici.

„Za finansiranje rashoda Fonda za devet mjeseci ove godine iz opštih prihoda budžeta obezbijeđeno je ukupno 93,9 miliona EUR ili 29,47 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda. U odnosu na isti period prethodne godine deficit je manji 1,9 odsto“, kazali su Danu iz Fonda.

Fond PIO je, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, budžetski korisnik, koji je uključen u sistem trezora i posluje na principima trezorskog poslovanja, što podrazumijeva da se sve finansijske transakcije odvijaju preko Državnog trezora, odnosno glavnog državnog računa trezora.

Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja obavlja isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koja su to pravo ostvarila shodno Zakonu o PIO i sporazumima o socijalnom osiguranju koje je Crna Gora potpisala sa 24 države. Za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za avgust, koja je izvršena u septembru, obezbijeđena su 35,02 miliona EUR“, precizirali su iz Fonda.

Najviši iznos penzije, shodno Zakonu o PIO, definisan je limitiranom vrijednošću ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

„To znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, za oktobar primio penziju od 1,16 hiljada EUR. Tim zakonom nije ograničena dužina penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina i po tom osnovu iznos može da bude i veći“, rekli su iz Fonda.

Najčitanije