fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSimović: Agrobudžet pokretač značajnih dodatnih ulaganja

Simović: Agrobudžet pokretač značajnih dodatnih ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agrobudžet je pokretač značajnih dodatnih ulaganja korisnika i lokalnih zajednica, što će samo u ovoj godini za rezultat imati investicioni ciklus od oko 100 miliona EUR, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

„Taj investicioni zamah će biti uvećan za brojne investicije koje će realizovati brojni domaći i strani investitori i koji će biti podržani od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i bankarskog sektora, što znači da će pokrenute investicije u sektoru poljoprivrede biti znatno iznad 100 miliona EUR“, rekao je Simović.

On je gostujući na Radiju Crne Gore u emisiji Nedjeljom o selu i pojoprivredi, kazao da je ovogodišnji Agrobudžet nova velika prilika za brojne korisnike – proizvođače, preduzetnike, udruženja, lokalne zajednice i institucije.

Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 milion EUR i povećan je 8,3 miliona eura u odnosu na prošlu. U tom dokumentu definisano je ukupno 57 posebnih mjera za poljoprivredu, ribarstvo i operativne programe.

Govoreći o novinama, Simović je rekao da su one rezultat stalnih razgovora sa korisnicima i otvorenosti da se čuju i uvaže njihove sugestije.

„Uvijek sam se zalagao za veću podršku malim farmerima, jer su oni čuvari naše tradicije i opstanka života na našem selu. I najveći broj gazdinstava su upravo mala gazdinstva. Takav odnos je i usklađen i sa evropskom poljoprivrednom politikom jer i u Evropskoj uniji (EU) mala gazdinstva sve više postaju predmet pažnje“, smatra Simović.

Tako u stočarstvu, premije po grlu će se dobijati za sva grla ako je zadovoljen njihov minimalni broj, a do sada su premije bile za grla koja su iznad minimuma.

Novina je da će se premije za mlijeko od sredine godine uplaćivati na žiro račune farmera.

Novina je i jednostavnija procedura kod podrške za preradu mlijeka na gazdinstvu, veće premije za biljnu proizvodnju i za izdig na katune, kao i veća podrška za nabavku matica i preradu voska i podrška za nabavku opreme i pribora u pčelarstvu.

Kroz Agrobudžet će i ove godine biti nastavljen program Mladi farmeri, kroz koji mladi nezaposleni ljudi mogu dobiti po deset hiljada EUR besporatnih sredstava da započnu bizis u poljoprivredi.

Ovaj program pokrenut je prije tri godine i do sada je, kako je Simović podsjetio, podržano 150 mladih farmera, od kojih je 70% je sa sjevera.

Simović je ocijenio i da je IPARD program podrške velika šansa i izazov za administraciju i korisnike.

Najčitanije