fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava tokom ove godine

Rekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava tokom ove godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je samo tokom ove godine registrovano 70 novih seoskih domaćinstava, pa ih je trenutno ukupno 189, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su saopštili da su tokom ove godine, kroz više mjera podrške u okviru javnog poziva u oblasti ruralnog turizma, podstakli razvoj postojeće ponude, ali i povećanje broja registrovanih seoskih domaćinstava.

„Turistima je dostupna i ažurirana brošura u kojoj je sadržana cjelokupna ponuda registrovanih seoskih domaćinstava koja će im poslužiti kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja. Takođe, dopunjen je i objavljen Mali priručnih za seoska domaćinstva, koji nudi praktične savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti“, naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo je, cijeneći trud, ideje i spremnost lokalnog stanovništva da rade na razvoju ruralnog turizma, tokom ove godine sprovodilo kontinuirane aktivnosti u cilju diverzifikacije turističke ponude i podrške seoskim domaćinstvima.

„Ruralni turizam je prepoznat kao sve popularniji oblik turizma, a autentična iskustva lokalnog stanovništva su veoma zanimljiva turistima, pogotovo onima koji teže zdravom načinu života i žele da odmaraju u prirodi, učestvuju u pripremanju tradicionalnih jela, ili rade uobičajene seoske poslove“, smatraju u Ministarstvu.

Registrovana seoska domaćinstva, koja nude usluge smještaja i pripremanja i služenja hrane, se nalaze u svim djelovima Crne Gore.

U ovoj vrsti ponude posebno se izdvajaju već tradicionalno poznate vinarije i prizvođači maslinovog ulja i sira, ali su sve brojnija i domaćinstva koja nude relativno noviju ponudu, a koja se odnosi prvenstveno na rekreaciju i fizičke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro sadržaje.

„Naša zemlja ima ogromne prirodne potencijale, a raznolikost u načinu života na malom prostoru, izraženo gostoprimstvo, autentične priče i bogata gastronomska ponuda su nešto po čemu smo sve više prepoznatljivi kao destinacija. Ovo je ujedno i razvojna šansa za ruralna područja uopšte, jer će ih učiniti privlačnim mjestom za život i spriječiti migraciju stanovništva“, poručili su iz Ministarstva.

U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu pružalo punu podršku svima koji su odlučni u namjeri da se bave ovim vidom turističke ponude.

Predstavnici Ministarstva su obišli znatan broj seoskih domaćinstava, kako bi ih podstakli na dalji razvoj te djelatnosti.

„Kako je ova aktivnost kontinurana, u planu je da se podrška seoskim domaćinstvima nastavi i u narednom periodu u cilju jačanja ponude“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije