fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazličiti smjerovi indeksa i pad prometa

Različiti smjerovi indeksa i pad prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je najavljeno da se treći paket ekonomskih mjera za suzbijanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa može očekivati najkasnije u prvoj sedmici juna.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 blago je ojačao na 710,15 poena, dok je MONEX oslabio 2,5 odsto na 10.241,67 bodova.

Promet, realizovan kroz 37 transakcija, iznosio je 164,3 hiljade EUR i bio je skoro tri puta manji od prošlosedmičnog.

Rasle su akcije Luke Bar pet odsto na 23,1 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,7 odsto na 60,1 cent. Akcije Jugopetrola, Elektroprivrede i Crnogorskog Telekoma ostale su na prošlosedmičnom nivou od deset EUR, odnosno 3,4 EUR i 1,21 EUR.

Trgovano je akcijama Hipotekarne banke, Poslovno logističkog centra Morača i Jadran Perata, koje su u petak koštale 835 EUR, odnosno 2,1 EUR i 1,81 EUR.

Dionice Zetatransa su na kraju sedmice koštale 89,1 cent, Port of Adrie 10,3 centa, a Plantaža 8,01 cent.

Promet akcijama fondova iznosio je 370,5 EUR. Trgovano je akcijama Trenda i Eurofonda, koje su vrijedile 4,91 cent, odnosno 0,25 centi.

Kada je riječ o ekonomskim dođađajima, sedmicu je obilježila najava premijera Duška Markovića da se treći paket ekonomskih mjera može očekivati najkasnije u prvoj sedmici juna, kao i da će biti usmjeren na podsticaje za cijelu ekonomiju, naročito turistički sektor i restrukturiranje privrede na srednji rok.

Marković je saopštio da Vlada želi da stvori pretpostavke i promoviše alate i mehanizme kako bi se u Crnoj Gori proizvodilo više nego sada, smanjila uvozna zavisnost, a njeni resursi i potencijali stavili u funkciju razvoja.

“Mi imamo resurse, a pokazalo se da imamo i pojedince koji su sposobni da ih valorizuju. Država tu treba da obezbijedi podsticaje i na taj način pomogne da se ide u tom pravcu. To neće biti sanacione, već mjere podrške i namijenjene restrukturiranju”, rekao je Marković.

On je dodao da će država uraditi sve da podršku osjeti svaka kompanija, preduzetnik i pojedinac.

Iz Ministarstva ekonomije su ove sedmice saopštili da su do 21. maja iz budžeta isplaćene bruto zarade za april za 57,89 hiljada zaposlenih, u ukupnom iznosu od 14,8 miliona EUR. Do tog datuma je odobreno 13,57 hiljada zahtjeva i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene bruto zarade za 57,89 hiljada zaposlenih.

Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i preduzećima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

Iz Ministarstva su objasnili da se radi o subvencionisanju dijela zarade zaposlenih i pripadajućih poreza i doprinosa, koje se isplaćuju direktno na žiro račun zaposlenog u poslovnim bankama, odnosno na prelazni račun Poreske uprave.

Najčitanije