fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o unapređenju saradnje

Razgovarali o unapređenju saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mogućnosti unapređenja saradnje između Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Elektrodistribucije Srbije (EDS), koja bi doprinijela većoj efikasnosti i produktivnosti, bila je tema sastanka predstavnika obje kompanije.

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović i generalni direktor EDS-a Bojan Atlagić razgovarali su o mogućnostima unaprijeđenja saradnje dvije kompanije u cilju povećanja efikasnosti i produktivnosti kroz uvođenje novih tehnologija za moderan i fleksibilan sistem distribucije električne energije.

Iz CEDIS-a je saopšteno da je na sastanku predstavnika dvije kompanije prezentovan postupak restrukturiranja koje EDS sprovodi već nekoliko godina u cilju ispunjavanja svih regulatornih i međunarodnih obaveza, preuzetih posljednjih godina.

“Vođeni su detaljni razgovori o načinu teritorijalne organizacije distributivne djelatnosti na kompletnom konzumu Elektrodistribucije Srbije, unutrašnje funkcionalne organizacije, kao i o svim vitalnim poslovnim i tehničkim sistemima”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a je objašnjeno da je organizovana i posjeta glavnom dispečerskom centru Distributivnog područja Beograd, kako bi se predstavnici crnogorskog operatora upoznali sa instaliranim sistemima daljinskog nadzora i upravljanja distributivnom mrežom na svim naponskim nivoima.

“EDS na tim složenim sistemima već duže aktivno radi, a naši predstavnici detaljno su se upoznali sa procesima njihove implementacije u toj kompaniji. Upoznali su se i sa načinom rada Distributivnog dispečerskog centra Beograd, kao i koordinacijom rada sa nadređenim centrima”, rekli su iz CEDIS-a.

Na sastanku su prezentovane sve funkcionalnosti SCADA sistema, preko kojeg se obavlja efikasno operativno upravljanje nad jednim izuzetno složenim elektrodistributivnim sistemom, kao što je konzum grada Beogarada. Predstavljen je i način rada i međusobna koordinacija podređenih centara upravljanja koji pokrivaju deset kV i NN elektrodistributivnu mrežu na gradskom dijelu konzuma Beograda.

“Prezentovana je i primijenjena koncepcija automatizacije SN elektrodistributivne mreže, kao i njen evolutivni razvoj do najsavremenijih rješenja napredne automatizacije SN mreže koja su trenutno u fazi realizacije”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEDIS-a su se upoznali i sa savremenim rješenjima integrisanog sistema za daljinski nadzor nad NN mrežom, kao i daljim planovima u pogledu daljeg razvoja i šire primjene sistema na cjelokupnom konzumom području Beograda, kao i ostalih distributivnih područja, koja su u nadležnosti operatora distributivnog sistema.

Na sastanku su analizirane i mogućnosti transfera znanja i iskustava shodno potrebama za implementaciju takvih sistema za potrebe CEDIS-a i dogovorena kontinuirana saradnja i razmjena iskustava na nivou dvije kompanije narednih godina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije