fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRast tekućeg budžeta

Rast tekućeg budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog budžeta za narednu godinu donosi povećanje tekućeg budžeta, zarada zaposlenih u skoro svim ministarstvima, izdataka za ugovore o djelu, kao i kršenje limita potrošnje iz smjernica makroekonomske i fiskalne politike, pokazala je analiza nevladine organizacije Institut alternativa (IA).

Istraživač javnih politika u toj NVO, Marko Sošić kazao je Vijestima da je rast zarada prisutan kod gotovo svih resora, a ne samo u zdravstvu i prosvjeti.

„Na ukupnom nivou, u Predlogu budžeta za narednu godinu, zarade su planirane 30 miliona ili 6,11 odsto više nego u ovoj. Ovo je nastavak petogodišnjeg trenda rasta zarada u državnoj upravi, u kojem smo sa 380 miliona EUR u 2015. godini došli do 502 miliona u narednoj“, rekao je Sošić.

On je naveo da je obrazloženje Ministarstva finansija da se povećanje zarada u narednoj godini odnosi na zaposlene u sektoru zdravstva i prosvjete.

„Međutim, podaci pokazuju da su gotovo sva ministarstva planirala povećanje zarada. Od 17 ministarstava, njih 13 planira povećanje plata, u odnosu na ovu godinu“, precizirao je Sošić.

Prema njegovim riječima, Vlada je prekoračila zakonski obavezujuće limite potrošnje iz avgustovskih smjernica makroekonomske i fiskalne politike za gotovo sve potrošačke jedinice prvog reda, kao i za sva ministarstva.

„Uprkos mjerama iz Programa reforme upravljanja javnim finansijama za poboljšanje srednjeročnog budžetskog planiranja, usvajanje smjernica je najprije kasnilo, a onda su obavezujući limiti prekršeni. Kršenje smjernica je na nivou ministarstva u prosječnom nivou odstupanja od deset odsto, kada se od iznosa u budžetu za narednu godinu oduzmu iznosi koji se ne računaju u limite“, dodao je Sošić.

Najčitanije