fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast indeksa na berzama

Rast indeksa na berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi snažno porasli, Dow Jones čak 240 bodova, podržani dobrim poslovnim rezultatima maloprodajnih kompanija koji su ublažili strahove investitora od moguće recesije.

Dow Jones skočio je 240,29 bodova ili 0,9 odsto, na 26.202 boda, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,8 odsto, na 2.924 poena, a Nasdaq 0,9 odsto, na 8.020 bodova, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su porasli uprkos tome što su s obvezničkog tržišta ponovo pred kraj trgovanja, kao i dan ranije, pristigli novi signali o mogućem izbijanju recesije, u vidu pada prinosa na američke državne obveznice i to za 40 baznih bodova.

Dow Jones je tako od početka avgusta u plusu dva odsto, uprkos zabrinutostima investitora oko mogućeg izbijanja recesije. Istovremeno, S&P 500 i Nasdaq u minusu su više od 1,5 odsto.

“Vrlo blaga recesija mogla bi početi naredne godine, međutim tržište dionica još ne podržava takva očekivanja. To bi se moglo promjeniti, ali sada još nije takav slučaj”, rekao je predsjednik uprave investicionog društva Heritage Capital, Paul Schatz.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnih kompanija Target i Lowe’s. Dionica Tageta poskupila je više od 20 odsto nakon što je kompanija izvijestila da joj je prodaja u drugom tromjesečju porasla 3,4 odsto, više od očekivanja. Dionica Lowe’sa je poskupila 10,4 odsto, takođe zbog boljih od očekivanja poslovnih rezultata u tom periodu.

Izvršni direktor Bank of America, Brian Moynihan smatra da su američki potrošači dovoljno snažni da održe rast ekonomije.

“Potrošačima ide dobro i zarađuju. Još važnije, troše novac. Američki potrošač nastavlja trošiti i to će američku ekonomiju održati u dobroj formi”, rekao je Moynihan.

Investitori su popratili i zapisnik s prošlomjesečnog zasjedanja američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), na kojem je podignuta ključna kamatna stopa 0,25 odsto. Zapisnik je pokazao da Fed nema unaprijed zacrtan plan daljeg smanjivanja kamatnih stopa.

Ipak, da je prisutna zabrinutost na tržištu oko ekonomskog ciklusa pokazuje cijena zlata, koja je od početka mjeseca porasla više od pet odsto. Zlato se, naime, percipira kao utočište za kapital u nesigurnim ekonomskim vremenima.

I na evropskim berzama su cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,11 odsto na 7.203 boda, frankfurtski DAX 1,3 odsto, na 11.802 poena, a pariski CAC 1,7 odsto, na 5.435 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...