fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i značajan pad prometa

Rast indeksa i značajan pad prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast oba berzanska indeksa i značajan pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su Evropska komisija (EK) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavile ekonomske prognoze za Crnu Goru.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, neznatno je ojačao na 802,11 poena, dok je MONEX porastao 1,3 odsto na 11.785,63 boda.

Promet, realizovan kroz 56 transakcija, iznosio je 275,6 hiljada EUR bio je oko sedam puta manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Hipotekarne banke, koje su u petak koštale 1,35 hiljada EUR za jednu.

Dobitke su zabilježile dionice kotorskog Napretka 20,8 odsto na četiri centa, Luke Bar 1,6 odsto na 22,8 centi i Hotelske grupe Budvanska rivijera neznatno na 6,33 EUR. Pale su akcije Jugopetrola i Elektroprivrede, neznatno na 11,6 EUR, odnosno 3,62 EUR.

Dionice Crnogorskog Telekoma, Plantaža i Crnogorskog elektroprenosnog sistema ostale su na prošlosedmičnom nivou od 1,45 EUR, odnosno 11 centi i 67 centi.

Trgovano je i akcijama Instituta „Simo Milošević“, Ulcinjske rivijere i Sveti Stefan hotela, koje su trgovinu završile na 30,01 EUR, odnosno 3,71 EUR i 3,25 EUR. Dionice Jadrana Perast, Montecarga i Citadel group u petak su koštele 2,5 EUR, odnosno 73,8 centi i 95 centi. Dionice Željezničkog prevoza Crne Gore trgovinu su završile na 7,65 centi.

Trgovano je i dionicama HLT fonda, koje koštaju 0,4 centa.

Evropska komisija je, u novim jesenjim prognozama, povećala procjenu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,1 odsto, dok je u proljećnim prognozama procjenjivala rast na 2,9 odsto.

EK je saopštila da će BDP u narednoj godini rasti tri odsto, što je smanjenje u odnosu na 3,1 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju. Crnogorski BDP će, kako se navodi prognozama, u 2021. godini rasti 2,8 odsto.

“Završetkom prve dionice auto-puta Bar-Boljare u narednoj godini biće završen šestogodišnji period brze ekspanzije ekonomije, ali takođe i visokog spoljnog i fiskalnog deficita, koji su prouzrokovani tom velikom investicijom. Po završetku građevinskih radova očekuje se usporavanje ekonomskog rasta, koji će istovremeno postati uravnoteženiji, sa korporativnim investicijama i ličnom potrošnjom”, dodaje se u izvještaju.

Prema projekcijama EBRD, crnogorska ekonomija će u ovoj godini rasti 2,8 odsto, usljed zaršetka velikih investicionih projekata i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD je u novim regionalnim prognozama navela da će rast ublažiti zbog završetka velikih investicionih projekata, prije svega, autoputa Bar-Boljare i energetskog kabla sa Italijom, ali i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD je ocijenio da će crnogorski BDP u narednoj godini rasti 2,6 odsto. Banka je zadržala iste projekcije rasta BDP-a za ovu i narednu godinu koje je dala u maju.

Ministar finansija, Darko Radunović, sredinom sedmice je u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, saopštio da bi deficit budžeta na kraju ove godine trebalo da iznosi 2,5 odsto BDP-a, umjesto ranije projektovanih 2,97 odsto.

“Ne volim da saopštavam neprovjerene podatke, ali ovo je prilično precizna računica”, kazao je Radunović i dodao da očekuje da će biti još pozitivnih pomaka kada su u pitanju prihodi i uštede.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković je, takođe odgovarajući na poslanička pitanja, u Skupštini rekao da je prvobitni rok za završetak prioritetne dionice autoputa 30. septembar naredne godine, ali da je do tada još dug vremenski period da bi se licitiralo danima završetka projekta.

On je naveo da se, kada je u pitanju auto-put, od početka insistira na kvalitetu, bezbjednosti, dugotrajnosti i pune funkcionalnosti radova i da to ostaje i dalje imperativ Vlade kao investitora.

„Kako više nije upitno da li će se prioritetna dionica završiti, Vlada fokus pažnje pomjera prema stvaranju preduslova za početak realizacije ostalih dionica autoputa, prioritetno od Mateševa do Andrijevice, što je i logičan nastavak tekuće investicije“, saopštio je Nurković.

Krajem sedmice je objavljen Bilten Montenegroberze, prema kojem je ukupan promet na berzi u oktobru iznosio 2,38 miliona EUR, što je 96 odsto manje nego u septembru.

Tokom 23 dana trgovanja u oktobru, zaključeno je 289 transakcija, a trgovinom akcijama 38 kompanija, ne uključujući fondove i blok poslove, ostvareno je 905,27 hiljada EUR prometa ili 20 odsto ukupnog.

Trgovinom akcijama fondova sklopljeno je 15 poslova, što je oko pet odsto ukupnog broja i ostvaren promet od 4,03 hiljade EUR.

Oko 67 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i blok poslove, ostvareno je trgovinom dionicama Centralno klirinško depozitarnog društva, Citadel grupe, Hipotekarne banke, Jugopetrola i Crnogorskog Telekoma.

Najveći rast cijene u oktobru, od 264 odsto, zabilježile su akcije Barske plovidbe. Dionice preduzeća Industriaimport-Industriaimpex zabilježile su u oktobru najveći pad vrijednosti, od 36 odsto.

Najčitanije