fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila Poglavlje 8 – Konkurencija, posljednje u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

Na Montenegroberzi je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao 3,3 odsto na 726,45 poena, dok je MONEX bio u plusu 2,4 odsto na 10.429,16 boda.

Promet, realizovan kroz 38 transakcije, iznosio je skoro 50 hiljada EUR, što je 2,6 puta više od prošlosedmičnog.

Crna Gora je u utorak, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila Poglavlje 8, koje obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju predstavlja potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti EU da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

Ove sedmice su ojačali Centar Igalo 20 odsto na 3,6 EUR, Jadran Perast 19 odsto na 2,5, Jugopetrol 3,6 odsto na 9,7 i Luka Kotor neznatno na 6,5 EUR.

Poskupile su i dionice Plantaža 16,7 odsto na 9,35 centi. Ta kompanija je saopštila da je njeno maslinovo ulje osvojilo četiri medalje na nedavno završenoj međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2020. u Zadru.

Iz Plantaža su rekli da je u izuzetno jakoj konkurenciji 423 uzorka maslinovog ulja uglavnom iz regiona i to najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), njihovo maslinovo ulje osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje.

Rasle su i dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema 10,3 odsto na 62 centa i Luke Bar 1,7 odsto na 27 centi.

Skupština akcionara CGES-a usvojila je ove sedmice odluku kojom se neto dobit te kompanije za prošlu godinu od 3,6 miliona EUR, dodaje neraspoređenoj, odnosno akumuliranoj iz prethodnih godina.

Akcionari su podržali i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu i finansijske iskaze sa izvještajem nezavisnog revizora. Skupština akcionara je prihvatila informacije o procesu sticanja sopstvenih akcija i njihovoj prodaji, kao i o Berzi električne energije.

Akcionari su razriješili, a potom izabrali nove članove Odbora direktora CGES-a. Pored Vesne Bracanović, predstavnici države su Tamara Ivković i Zoran Miljanić, kojima su obnovljeni mandati, i kao i novi član u Odboru direktora, Filip Grujić.

Terna je takođe imenovala dva predstavnika, odnosno dosadašnjeg člana Odbora direktora Giovannia Cerchiarinia, i Guida Guida, koji je zamijenio kolegu Carla Crea, dok će Elektromrežu Srbije i u ovom sazivu predstavljati Jelena Matejić.

Neznatno su gubile akcije Elektroprivrede na 3,49 EUR.

Ta elektroenergetska kompanija je ove sedmice pokrenula osmi ciklus akcije Podijelimo teret, namijenjen svim domaćinstvima koja imaju dugovanja po osnovu računa za električnu energiju koja će trajati do 31. oktobra.

„U tom periodu, sva domaćinstva kojima ističu sporazumi iz akcije Podijelimo teret 6, kao i sva nova domaćinstva koja žele da se priključe, svoje obaveze mogu izmiriti po izuzetno povoljnim uslovima“, navodi se u saopštenju EPCG.

Imajući u vidu složenu situaciju uslijed koronavirusa, uslov za priključenje akciji je da potrošač ima izmirena dva posljednja računa, umjesto tri, kako je to bilo u dosadašnjim akcijama.

Ove sedmice su i Mastercard i EPCG saopštili da će tokom čitavog jula organizovati akciju pod nazivom EPCG online portal i Mastercard za četiri EUR u plusu, za sve kupce koji pripadaju grupi potrošnje domaćinstva.

Iz EPCG je saopšteno da će, za kupce koji tokom jula Mastercard karticom plate majski ili junski račun putem portala EPCG, kompanija Mastercard obaviti doplatu u iznosu od četiri EUR po osnovu utrošene električne energije.

Akcionari EPCG bi na redovnoj sjednici Skupštine 31. jula trebalo da razmatraju odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

Na dnevnom redu sjednice su i odluke o usvajanju finansijskih, konsolidovanih finansijskih iskaza i izvještaja o poslovanju za prošlu godinu, kao i izbor revizora za ovu godinu.

Akcionari će na sjednici takođe razmatrati i odluke o razrješenju i izboru članova Odbora direktora EPCG.

Cijenu akcije nijesu mijenjali Crnogorski Telekom 1,2 EUR, Institut “Simo Milošević” 27 EUR, Absolute Bar 33 centa, Republički zavod za urbanizam i projektovanje 40 centi i Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 12 centi.

Eurofond se zadržao na 0,24 centa, a Trend na 4,91 cent.

Ove sedmice je u zemljama Zapadnog Balkana počeo da se primjenjuje sljedeći korak u smanjenju cijena roming usluga u kojem će biti snižene dodatne naknade za usluge dolaznih poziva iz regiona i prenosa podataka odnosno pristupa internetu.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) su saopštili da će dodatna naknada za uslugu dolaznih poziva biti smanjena sa četiri centa po minutu na 2,5 centi, odnosno 37,5 odsto.

Dodatna naknada za uslugu prenosa podataka biće smanjena sa 2,5 centi po megabajtu (MB) na 1,5 centi, odnosno 40 odsto. Cijene ostalih regulisanih maloprodajnih roming usluga u državama Zapadnog Balkana će ostati nepromijenjene u odnosu na trenutno važeće cijene.

Najčitanije