fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast cijena dionica drugi dan zaredom

Rast cijena dionica drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, jer je u američkom Kongresu postignut dogovor o paketu pomoći od dva biliona USD koji bi trebalo da ublaži ekonomske štete od širenja koronavirusa.

Dow Jones skočio je 495 bodova ili 2,39 odsto, na 21.200 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 odsto, na 2.475 bodova. Nasdaq indeks pao je 0,45 odsto, na 7.384 boda, prenosi Hrportofolio.

Rast S&P 500 indeksa dva dana zaredom nije zabilježen još od polovine februara, a zahvaljuje se vijesti da su republikanci i demokrate u Kongresu postigli dogovor o paketu ekonomskih podsticaja vrijednom dva biliona USD, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize djelova ekonomije.

Tako se očekuje da će 500 milijardi USD biti direktno isplaćeno građanima, pri čemu bi pojedine porodice dobile ček i do tri hiljade USD.

Podršku tržištu pružaju i vanredne mjere američke centralne banke, Federlanih rezervi (Fed) koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela da kupuje državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Fed je poručio i da će podržati kreditno tržište time što će direktno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

Usvajanjem tih mjera berzanski indeksi su nadoknadili dobar dio gubitaka od prošle sedmice, kada su potonuli više od 15 odsto, što je bio njihov najveći sedmični pad od finansijske krize 2008.

Međutim, S&P 500 i dalje je oko 27 odsto u minusu u odnosu na svoj prethodni rekordni nivo, dostignut 19. februara, a pritom je s tržišta izbrisano oko sedam biliona USD tržišne vrijednosti dionica.

Uprkos rastu tržišta dva dana zaredom, analitičari kažu da je prerano reći da je rasprodaja završena jer se očekuju nastavak rasta broja zaraženih od koronavirusa i recesija u globalnoj ekonomiji.

S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američka ekonomija već uronila u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

„I dalje smo u fazi u kojoj treba biti oprezan. Još ne znamo kada će ove mjere za suzbijanje virusa biti opozvane, a trenutno se čini da će biti i proširene”, kazao je strateg u U.S. Bank Wealth Management, Rob Haworth.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,45 odsto, na 5.688 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,79 odsto, na 9.874 boda, a pariski CAC 4,47 odsto, na 4.432 boda.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...