fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi autobusi od juna

Prvi autobusi od juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi autobusi mogli bi da počnu da voze auto-putem od 1. juna, saopšteno je portalu RTCG iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predstavnici nevladine organizacije (NVO) Klaster prevoza rekli su da prevoznici najvjerovatnije neće ukidati linije kroz kanjon Morače, kao i da će cijene karata zasigurno porsti zbog poskupljenja goriva i cjelokupne finansijske situacije.

Nakon što se zvanično dozvoli upotreba auto-puta za sve kategorije vozila, prevoznici koji se bave vanlinijskim prevozom putnika biće u mogućnosti da voze na toj relaciji, za razliku od onih koji se bave linijskim prevozom.

“Da bi se uspostavio linijski prevoz putnika na nekoj relaciji prvo treba da se uradi zvanični daljinar, odnosno odredi dužina relacije i minimalno vrijeme trajanja vožnje na njoj. Na osnovu toga se prave nove linije koje će saobraćati auto-putem”, objasnili su iz Klaster prevoza.

Oni su saopštili da zbog procedure očekuju da nove linije počnu s radom tek 2024. godine, dok su iz Ministarstva naveli da je procedura već pokrenuta.

“Ministarstvo trenutno radi na dopunama Pravilnika o određivanju minimalnog vremena trajanja vožnje, odnosno daljinara, koji će u narednih desetak dana biti objavljen u Službenom listu”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Nakon stupanja na snagu pravilnika, Privredna komora (PKCG) će objaviti oglas za postupak usklađivanja međugradskih redova vožnje, na kojem će prevoznici biti u prilici da predlože nove ili izmjene stare.

“Međugradski redovi vožnje se registruju i ovjeravaju za period 1. jun/31. maj, što znači da bi prve međugradske linije mogle početi 1. juna”, rekli su iz Ministarstva.

Autobuski prevoznici, kako su dodali, nijesu do sada imali razgovore sa predstavnicima Ministarstva vezano za auto-put. Oni su naveli da je rast cijena karte u međugradskom prevozu nešto što je izvjesno.

“S obzirom na to da su sve cijene skočile, između ostalog i gorivo, a pomoći koju je Vlada obećala od 500 EUR po licenciranoj voznoj jedinici od 15. aprila prethodne godine još nema, realno je očekivati da će i cijene karata i usluga u ovoj grani privrede porasti”, poručili su iz Klastera.

Oni su objasnili da će se linije koje su aktivne i voze se kroz kanjon Morače voziti i dalje dok su rentabilne.

“To znači da će vjerovatno postojati paralelne linije, odnosno stare linije koje će ići kroz kanjon Morače i nove auto-putem”, rekli su iz NVO Klaster prevoza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije