17.2 C
Podgorica
March 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Projekat namijenjen kompanijama koje ostvaruju odlične rezultate

Projekat namijenjen kompanijama koje ostvaruju odlične rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori, koji se realizuje drugi put, namijenjen je kompanijama, koje i pored brojnih ograničenja i barijera u poslovanju u kontinuitetu postižu odlične rezultate i zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice.

Osnivač provajdera poslovnih informacija BI Consulting, Ratko Nikolić, kazao je da je cilj projekta da promoviše pozitivnu poslovnu praksu u Crnoj Gori i učini vidljivijim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i najveće poslodavce.

„I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu odlične rezultate. Takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj Projekat posvećen baš njima“, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Projekat je inicirala kompanija BI Consulting, kao vodeća agencija u oblasti pružanja poslovnih i bonitetnih informacija u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore (PKCG) i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Nikolić je rekao da će, na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu prošlu godinu, biti izdvojeno po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća.

„Sve njih ćemo rangirati po jasnim i javno dostupnim parametrima iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja, na osnovu ukupnih prihoda, ostvarene neto dobiti i broja zaposlenih. Takođe, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 12 ključnih poslovnih djelatnosti i sve ih objaviti u specijalnoj godišnjoj publikaciji, ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju, u kojem će mjesto naći sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, kriterijumi i parametri za rangiranje su javni, jasni i precizni, a preduzeća se rangiraju po automatizmu, u zavisnosti od ostvarenih rezultata, koji su prijavljeni u bilansima.

„Na listama će biti samo kompanije koje su predale ispravne finansijske izvještaje za prošlu godinu, koje nijesu bile na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci, koje uredno obavljaju poreske obaveze ili redovno izvršavaju preuzete obaveze iz reprograma, posluju minimum tri godine, imaju kapital veći od 100 hiljada EUR i više od troje zaposlenih“, rekao je Nikolić.

On je dodao da će prvorangiranim kompanijama u tim kategorijama i jednoj, najbrže rastućoj kompaniji po istim parametrima, biti dodijeljena priznanja na svečanosti krajem maja.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da u Crnoj Gori posluje oko 26 hiljada registrovanih preduzeća, koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

„Ovakav projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno će inspirisati i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća. Na nama kao Vladi i državi je da preduzetnicima kreiramo povoljan poslovni ambijent i podršku za rast i razvoj“, objasnio je Babić.

On je najavio da će Ministarstvo ekonomije ove godine realizovati Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, kroz deset različitih Programskih linija za unaprjeđenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podršku za razvoj zanatstva, pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva.

„Uvjeren sam i da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unaprjeđivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi 100 najvećih u Crnoj Gori“, rekao je Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, kazao je da će učešće tog resora, odnosno Vlade u projektu biti veoma značajno i da predstavlja dodatni stimulans za domaće, kompanije koje žele da ostvare još bolje poslovne rezultate.

„Ovakav projekat ističe i najveće poreske obveznike što takođe pokazuje i koliko je značajno finansijsko izvještavanje, kako za privrednike tako i za državu“, rekao je Katnić.

Projekat 100 najvećih je, kako je objasnio, u saradnji sa Ministarstvom finansija u prošloj godini izdvojio i nagradio najbolje crnogorske kompanije u različitim kategorijama što predstavlja garant da Crna Gora posjeduje kvalitetne privredne subjekte.

„Nadamo se da će predstojeći period iznjedriti nova imena na crnogorskom tržištu, koja će doprinijeti razvoju privrednog sektora, što će dalje rezultirati većem broju novih radnih mjesta i povećanju izvoza kao i razvoju preduzetništva, što je u krajnjem i jedan od glavnih ciljeva rada Vlade“, poručio je Katnić.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, kazao je da je, s obzirom na rezultate i organizaciju prošlogodišnjeg izbora 100 najvećih u Crnoj Gori, ta banka odlučila da i ove godine bude dio projekta koji će dodatno istaknuti i nagraditi najveća, najbolja i najuspješnija crnogorska preduzeća.

„Mi u Societe Generale Montenegro smatramo da je nagrađivanje i isticanje kompanija koje su dale izuzetan doprinos crnogorskoj ekonomiji i razvoju malog i srednjeg biznisa veoma važno, prvenstveno zbog toga što treba dati primjer i pokazati da je uz uporan i posvećen rad moguće ostvariti dobre rezultate i doprinijeti daljem razvoju poslovnog ambijenta i ekonomije u cjelini“, poručio je Jovićević.

On je naveo da je prošle godine Societe Generale banka Montenegro nastavila sa snažnom kreditnom podrškom crnogorskim kompanijama, o čemu svjedoči dinamičan rast kreditnog portfolia banke u tom segmentu od oko deset odsto.

„Sigurni smo da su mnoge crnogorske kompanije, uz našu dugogodišnju kontinuiranu podršku, u prošloj godini ostvarile rekordne rezultate i da će zasluženo biti dio kluba najboljih i najuspješnijih crnogorskih preduzeća“, rekao je Jovićević.

Foto i video materijal dostupni na linku http://prcentar.me/clanak/100-najveih-u-crnoj-gori-2019-projekat-namijenjen-kompanijama-koje-kontinuirano-postiu-odline-rezultate/660

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije