fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU petak i subotu salon vina MonteVino

U petak i subotu salon vina MonteVino

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Salon vina MonteVino, koji predstavlja najznačajniji crnogorski i jedan od najznačajnijih regionalnih događaja posvećenih vinu, biće u petak i subotu održan u hotelu Hilton.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) su saopštili da će se na salonu MonteVino2020 predstaviti 125 vinarija iz 15 država sa 637 etiketa crnogorskih, regionalnih i vinarija svjetske reputacije, koje će se predstaviti direktno ili posredstvom distributera.

Oni su dodali da će na ovogodišnjem salonu 86 vina imati premijeru.

Salon MonteVino2020 organizuju Nacionalno udruženje sommeliera i Vinska akademija, pod pokroviteljstvom ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i održivog razvoja i turzma, NTO, Glavnog grada i Turističke organizacije Podgorice.

“Salon vina MonteVino2020 stekao je epitet crnogorskog vinskog brend događaja i prestižne manifestacije tog tipa u regionu i šire, a u prethodnoj deceniji se stalnim unapređenjem i cjelogodišnjim aktivnostima Udruženja someliera izborio za status ozbiljnog vinskog praznika u kalendaru vinskih dešavanja na Balkanu”, navodi se u saopštenju NTO.

Oni su kazali da su organizatori događaja pažljivo osmišljavali i pripremali jubilarno deseto izdanje salona za koje je interesovanje izlagača masovnije od broja odabranih vinarija koje će na njemu nastupiti.

„Profesionalnom i iskusnom selekcijom, vođeni visokim standardima kvaliteta vina koja zavređuju kriterijume i visoke standarde salonskog tipa manifestacije, organizatori su odabrali najbolje“, saopšteno je iz NTO.

Oni su rekli da je salon, koji svake godine donosi inovativan impuls za čitav vinski sektor, usko profilisan, sadržajno bogat i logistički kompaktan događaj sa fokusiranom ciljnom grupom posjetilaca, na visokom organizacionom nivou.

Salon vina MonteVino osnovan je 2010. godine kao redovna godišnja manifestacija, s idejom da se na ozbiljnom vinskom događaju predstavi crnogorska vinska scena sa regionalnim i svjetski poznatim vinarijama.

U NTO smatraju da je to prilika da se čvršće povežu glavni akteri vinske scene Crne Gore i predstave vladajući trendovi direktno komunicirajući sa proizvođačima, profesionalcima iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, turizma, ljubiteljima vina i medijima, u cilju razumjene i promovisanja kulture vina i njenog podizanja na veći nivo.

“Salon se svake godine održava u prvoj polovini pod sloganom Mart je kad je MonteVino, a konceptualno je podijeljen na glavni i prateći program, objedinjujući degustacije, radionice, predavanja, promocije i poslovne susrete”, objasnili su iz NTO.

Oni su dodali da je prateći program, od danas do srijede, organizovan kao uvod u salon, kada se održavaju degustacije, masterclass predavanja i edukativne radionice.

“Salon je bio i ostao velika šansa za promociju domaćih vinarija. Sva izdanja salona do sad su imala sjajna otkrića novih zvijezda crnogorske vinske scene – malih vinarija koje je lasnirala upravo ova manifestacija i koje su uporedo sa salonom postale ozbiljne vinarije”, naveli su iz NTO.

Oni su objasnili da period održavanja salona odgovara ugostiteljima i hotelijerima koji baš tada kreiraju nove vinske karte spremajući se za predstojeću ljetnju turističku sezonu.

„Salon im je izuzetno važan kao događaj na kome će se informisati o aktuelnim vinskim novitetima i edukovati osoblje na mnogobrojnim radionicama i predavanjima“, rekli su predstavnici NTO.

Oni su dodali da je prisustvo potvrdio značajan broj stranih specijalizovanih medija koji su i prethodnih godina pokazali interesovanje za događaj, ali i crnogorsku vinsku scenu.

„Poznati vinari biraju MonteVino kao obavezan događaj za lično pojavljivanje, pa će posjetioci i predstavnici medija ove godine na salonu imati priliku da razgovaraju sa bardovima vinarstva iz čuvenih vinskih zemalja“, poručili su iz NTO.

Najčitanije