fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrategijom do unapređenja stanja u pomorskoj privredi

Strategijom do unapređenja stanja u pomorskoj privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strategija razvoja pomorske privrede do 2030. godine predstavlja kvalitetan okvir za unapređenje stanja u tom sektoru i daje konkretne smjernice u dijelu definisanih aktivnosti, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja, Maja Mijušković, kazala je da Strategija predstavlja intersektorski dokument zasnovan na principima plave ekonomije.

“Ministarstvo je, prilikom izrade Strategije, obuhvatilo osnovne segmente pomorske privrede, odnosno brodarstvo i usluge u pomorskom prevozu, brodogradnju, lučku infrastrukturu i usluge i ljudske resurse. Tu spadaju i sve druge srodne djelatnosti poput ribarstva, nautičkog turizma, istraživanja i proizvodnje ugljovodonika i biotehnologije mora”, rekla je Mijušković na okruglom stolu koji je organizovala PKCG u saradnji sa resornim Ministarstvom u ponedjeljak.

Mijušković je, imajući u vidu značaj strateškog dokumenta, zahvalila PKCG na konstruktivnoj i intenzivnoj saradnji kako bi administracija i privreda kroz sinergiju postigle značajnije rezultate u tom sektoru.

“Tome će svakako doprinijeti i implementacija Strategije”, dodala je Mijušković.

Privrednici su tokom rasprave, kako je saopšteno iz Ministarstva, afirmativno govorili o kvalitetu dokumenta, te pohvalili uloženi trud da se izradi tako sveobuvatan dokument koji daje konkretne smjernice, posebno u dijelu definisanih akivnosti.

“Učesnici su iznijeli i određene sugestije, koje će obrađivač Strategije dodatno analizirati, te zavisno od njihove utemeljenosti implementirati u konačni tekst Nacrta strategije”, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Komore, Danilo Gvozdenović, saopštio je da se takva strategija prvi put donosi u Crnoj Gori i otvara mogućnost da se adekvatno valorizuju potencijali pomorske privrede.

“Radujem se što će razvoj pomorske privrede biti u fokusu Vlade u narednom periodu”, kazao je Gvozdenović.

On je najavio mogućnost da se u Komori, u okviru Odbora udruženja saobraćaja, formira grupacija za pomorstvo, kako bi privrednici imali priliku da još direktnije doprinose razvoju tog značajnog sektora.

Stručni saradnik u procesu izrade Strategije, Manolis Nikolaidis, naveo je da strategija uključuje pet vrlo bitnih stubova, odnosno privatni i javni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu i životnu sredinu.

“Pri izradi je uzeta u obzir uporedna praksa zemalja Evropske unije (EU)”, dodao je Nikolaidis.

Prema njegovim riječima, posebnu važnost u budućnosti imaće udruživanje pomorskih subjekata. Zato je planirano osnivanje crnogorskog pomorskog klastera čiji će članovi biti preduzeća iz sektora plave ekonomije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će sjutra u Baru održati završni okrugli sto u procesu javne rasprave povodom Nacrta strategije razvoja pomorske privrede u prostorijama Luke Bar.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...