fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica MINA Business Preuzeto 20 odsto više električne energije

Preuzeto 20 odsto više električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema u julu su preuzeli ukupno 258,56 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je čak 20 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

„Očitano je ukupno 394,33 hiljade brojila ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u julu 1,84 hiljade puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je preko 260 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu su tokom jula priključena 602 nova korisnika.

Iz CEDIS-a su naveli da je prethodnog mjeseca na području Crne Gore ugrađeno 19 novih elektronskih brojila.

„Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma“, navodi se u saopštenju.

Na nivou primarne distributivne mreže započeti su radovi na dalekovodu 35 kV Plav – Gusinje, sa kojeg se napaja konzum opštine Gusinje, odnosno oko 1,9 hiljada mjernih mjesta. Za tu investiciju je izdvojeno 108 hiljada EUR.

“U toku je je priprema za izvođenje radova na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV Ribarevine – Šćepanica u Bijelom Polju, za šta je opredijeljno preko 217 hiljada EU”, navodi se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za preko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije