fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljeni novi turistički proizvodi

Predstavljeni novi turistički proizvodi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi tematski turistički proizvodi u Crnoj Gori Putevi istorije: Austrougarske tvrđave i Bosni i Hercegovini (BiH) Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini, predstavljeni su u okviru prekograničnog projekta dvije države.

Rezultati projektnih partnera predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta u Ljubuškom u utorak, koja je održana u okviru prekograničnog projekta pod nazivom Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET), finansiranog od Evropske unije (EU).

„FAM tura u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), koji su ujedno i partneri u projektu, održana je od 20. do 23. septembra, dok je u BiH održana od 13. do 16. septembra“, navodi se u saopštenju NTO-a.

Ture su, kako su podsjetili, kreirane za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom turističkom ponudom koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda.

„Učesnicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije“, dodaje se u saopštenju.

U toku FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta kulturno-turistički proizvod Putevi istorije: Austrougarske tvrđave i Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini.

„Prvim proizvodom se, prema potrebama savremenih turista, interpretirala evropska kulturna i vojna baština, djelovi odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi“, rekli su iz NTO-a.

Za njih je, kako se navodi, formirano pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju pod nazivom Tvrđave i vrhovi Krivošija, Čuvari planinarskih prevoja, Crkvice-zaboravljeni vojni grad, Pet moćnih tvrđava i Kamena straža oko Trebinja.

„Pet je razloga zašto treba da posjetiti svih pet tematskih puteva: mediteranska priroda i najljepši pogled na Jadranu i njegovo planinsko zaleđe, druženje u prirodi, najljepši stari gradovi Jadrana i zaleđe, kulturna baština Evrope i preispitivanje istorije koja je uticala na živote naših predaka“, navodi se u saopštenju.

Iz NTO-a su kazali da je drugi proizvod, Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini, namijenjen domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam, ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude.

„Vidljivost zajedničkog proizvoda Crne Gore i BiH marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom (fort-net.org) i mobilnom aplikacijom“, rekli su iz NTO-a.

Projekat Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET) se sprovodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u okviru EU instrumenta pretpristupne pomoći IPA.

Projekat je počeo sa implementacijom 1. oktobra 2019. godine i realizuje se tokom 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 470,08 hiljada EUR, od čega Evropska unija finansira 399,56 hiljada EUR.

„Projekat sprovodi grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i NTO-om“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije